От вчера всички пътуващи трябва да разполагат със специален QR код

Колони от автомобили с туристи се наредиха на граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" в очакване да влязат в Гърция. От вчера всички пътуващи трябва да разполагат със специален QR код, от който да става ясно накъде са тръгнали и за колко време. 

"Маказа" трябваше да бъде затворен още в сряда, след като от южната ни съседка обявиха, че ще пропускат българи само през "Кулата".

ПЪТЯТ КЪМ ГЪРЦИЯ: Границите останаха отворени, не проверяваха за код (ОБЗОР)

На пункта се струпаха и много коли със сръбска регистрация. Причината за това е, че Гърция не разрешава преминаването на автомобили и автобуси на границата си със Северна Македония. Така целият трафик от Сърбия, Румъния, Македония и България се пренасочва към този пункт и колоната достигна дължина 8 км. На гражданите на Сърбия се правят и тестове за коронавирус. 

Зрител на NOVA изпрати в рубриката ни "Моята новина" видео, което показва огромното задръстване по пътя към "Кулата". Очакваме и вашите сигнали ТУК.

От сутринта натрупването на автомобили и камиони достигна близо 8 километра. Полицията групира автомобилите, за да не се получава запушване на изпреварващата лент. 70% от пътуващите автомобили са сръбски, което забавя сериозно проверката на границата. Сръбските граждани преминават през 100% контрол, което изисква много време. 

Чакането на "Кулата" продължава около 3-4 часа. Част от пътуващите споделиха пред NOVA, че са се отправили към този граничен пункт заради информацията, че ГКПП "Маказа" ще бъде затворен. През него обаче продължават да преминават туристи.

Обходният път, който се смяташе за таен и се използаше, за да спести чакане, е блокиран отново от полиция.

 

Репортери: Димитър Иванов, Антон Чавдаров

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.