Преминаването на границата с Гърция отнемаше 2-3 часа

Отново километрична опашка от автомобили на граничен пункт „Кулата”. Още рано сутринта колоната надхвърли 5 километра, а преминаването на границата отнемаше около 2 часа. Според властите основният проблем са големият брой туристи от Сърбия, които подлежат на по-строг контрол и проверка на границата.

НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ: Километрични опашки и изнервени шофьори на „Кулата" (ОБЗОР)

Съседният граничен пункт „Илинден” е затворен за леки автомобили, от там могат да преминават само камиони. На „Кулата” е създадена специална организация и колоната от леки коли се пропуска на части.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Километрична колона от автомобили на "Кулата" (ВИДЕО)

Много голям е и броят на румънските и сръбските туристи. Това води до голямото забавяне, така граничните власти обясняват ситуацията. Причината е, че граничните пунктове между Гърция и Северна Македония са затворени.

 

 

ПЪТЯТ КЪМ ГЪРЦИЯ: Границите останаха отворени, не проверяваха за код (ОБЗОР)

И в петък продължава да важи правилото за произволна проверка на QR –кодове. Тя минава бързо и протича само с бърз преглед на документите.

 

 

За разлика от чуждестранните туристи, сред българските има голямо напрежение, причинено от дългото чакане. Докато преминаването на границата отнемаше 2 часа в ранните часове на деня, то след 8 часа то отнемаше над 3. Автомобилите се придвижват с около 15-20 метра за 15 минути.

 

Опашката на „Кулата” се оформи още в 5 тази сутрин - предимно от сърби и румънци. А сред тях се наредиха и българите. В колоната туристите се надяваха, че мерките за контрол на границата, които гръцките власти налагат, скоро да бъдат облекчени.

Обходният път през село Кулата отново беше блокиран, а това доведе до недоволство от хора, които пътуват до Гърция по работа.

 

 

А броят на тежкотоварните камиони в петък е учудващо малък. Пътуващи тирове почти няма, няма и опашка на „Кулата”.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.