ВАП поиска незабавна проверка в Национален парк „Рила"

Максимална санкция очаква фирмата, която качи тежкотоварна техника край Рилските езера. Това обяви  екоминистърът Емил Димитров в парламента.

Върховната административна прокуратура разпореди на МОСВ да извърши незабавна проверка. Тя започва още в понеделник. Трябва да се установи, продължава ли изпълнението на проекта по Оперативна програма „Околна среда” или ще бъде спрян.

Спират незабавно багерите в Рила (СНИМКИ)

Екоминистърът обяви още, че има одобрен проект за изграждане на планинско-спасителна служба в Рила, но не е сложил подписа си за начало на работните дейности.

„Булдозер там няма място и не е трябвало да се качва. Имало е предвидена площадка, на която да се изсипе филца, след това да се натовари с чували, с коне да се изкачи и там да се разпръсква по алеите. Правиш една основна пътека, слагаш табели, който нарушава – плаща си глобата”, каза той. И допълни: „Убеден съм на 100%, че трябва да има такава база. Тя няма да навреди на никой, ще спаси човешки живот. Осигурени са средствата, докато са минавали процедурите от 200 000 е станала 500. Не ми се мисли, ако утре започнем да правим тази база. Аз смятам, че трябва да има база, един човек да спасиш – си заслужава”.

Багер край Седемте рилски езера предизвика вълна от възмущение (ВИДЕО)

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.