Имаше напрежение и закани за протести заради новите санкции

Напрежение заради глобени шофьори на един от най-красивите ни северни плажове - Болата. Въпреки, че е защитена територия в резерват "Калиакра", от години на плажа джипове и коли спират непосредствено до морето, а често - и във водата, за да свалят лодките си. И така буквално са превърнали плажа в паркинг.

Глобиха шофьори, опитали да стигнат до Болата с коли

Властите в Каварна обаче започват да глобяват всеки, паркирал там. Санкцията е между 1000 и 3000 лева. Във вторник туристи там се оказаха неприятно изненадани, стигна се и до закани за протест. 

„Глобите не са наложени от общината, а от държавата, тъй като има паркирани коли на пясъчната ивици. Нарушава се Законът за устройство на черноморското крайбрежие. Летовниците се оплакаха, че няма табели. Все пак сме в защитена зона, незнанието на законодателството не оправдава никого”, смята кметът на Каварна Елена Балтаджиева.

Заливът Болата е застрашен от унищожение (ВИДЕО)

„Паркирането е забранено по смисъла на закона. Никой не го оспорва. Глобите в момента са справедливи”, коментира кметът на Българево Георги Янев. Според него е необходим диалог с всички компетентните институции.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Емил Дамянов