Гръцките власти въведоха избирателно тестване за коронавирус на влизане в страната

Спокойна е обстановката на граничен пункт "Кулата - Промахон". Тази сутрин трафикът към Гърция беше слаб и опашки на границата нямаше.

МВнР: Тестването за COVID-19 на "Промахон" не е задължително, а на избирателен принцип

Гръцките здравни власти продължават с масовите тестове за коронавирус на границата. Избирателно се посочват туристи от опашката, които минават през изследвания.

На ден ще се правят по 3000 теста, като гръцката държава има готовност да осигури и допълнителен брой. Резултатите излизат след 48 часа, а ако тестът е положителен, лицето ще бъде поставяно под задължителна 14-дневна карантина, като гръцката държава поема разходите по престоя. Българските граждани с установена положителна проба ще имат възможността и да отпътуват незабавно към България.

Ако броят на туристите надвишава това число, тестуването ще се прави на избирателен принцип. Гръцките власти посочват кои да бъдат изследвани по свои критерии. Те гледат цифри от QR-кода.

 

Тестовете се извършват в три здравни пункта, а пробите взимат три медицински сестри. На ден ще се правят по 3000 теста, като гръцката държава има готовност да осигури и допълнителни. Резултатите излизат след 48 часа, а ако тестът е положителен, лицето ще бъде поставяно под задължителна 14-дневна карантина. Разходите по престоя му са за сметка на гръцката държава. Българските граждани с установена положителна проба ще имат възможността и да отпътуват незабавно към родината си.

На границата липсваха румънски туристи. Причината е масова отмяна на резервации от Румъния за южната ни съседка - над 20 000 души са се отказали от почивката си.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.