Искам да го предотвратя, доколкото мога, увери премиерът

"Много ми е мила държавата и не искам тя да се разруши от глупости. Искам да го предотвратя, доколкото мога". Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в петък.

"Христо Иванов отива, дебаркира на брега. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Той е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Сега виждам този клип и просто виждам артисти. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата", коментира премиерът. 

Той сподели, че голямо възмущение у него предизвикало действието на един от охранители на НСО.

 

"Той взе и хвърли знамето, а знае, че през цялото време е сниман. И когато свършва сценката, качват се в колата и отиват къде? Да подкрепят президента... Какво прави Христо Иванов? Подкрепя този, който пряко го е нападнал, този, който управлява НСО. А ще държи Борисов отговорен, защо?", попита Борисов.

Премиерът бе категоричен, че четири години Радев е управлявал НСО. А сега при задаване на дневния ред в Комисията участват съветници на президента. Министър-председателят заяви, че е озадачен заради момента, в който се повдига тази тема.

"Защо това не се направи, когато ДПС нямаше кворум? Или когато ДПС искаше оставки? Председателят на партията Мустафа Карадъйъ винаги е подкрепял президента и тогава темата за охраната не е била на дневен ред. Защо? Защото са били удобни. А сега не са", категоричен бе Борисов.

Той благодари на партията за подкрепата, която взаимно са си оказвали по предложения в Парламента.

"Охрана сложихме и на Прокопиев, когато имаше сигнали. Но сега иска да ми се вмени, че това е моя тема. Не, не е! Сигурен съм, че и двамата ще си свалят охраните. Но Радев да поеме вината за отпадането й. Ако питате мен, НСО трябва да остане да пази президента, който и да е той, както и премиера, който и да е той", смята Борисов.

Той подчерта, че прокуратурата действа и в структури на Министерския съвет. И припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от екоминистерството. Борисов заяви, че при провинения, винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента.

Според премиера причината за всички действия срещу управляващата партия са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

"Тези, които протестираха вчера, са алтернативата. Дори си се бяха подредили по министерства. Ако ДПС се изкаже против ГЕРБ, веднага ще спрат да говорят за тях. В понеделник ще вземем решението и тогава Комисията няма да може да го оправдае. Когато си се подписал да свалиш охраната на даден човек и утре го застрелят, как ще се оправдаеш?", попита премиерът.

 

 

Според него няма разлика между масовото събиране в дискотеките и събирането на хора за протест пред президенството.

"Защо да затварям дискотеки и барове, след като най-висшият орган - Президентството, не спазва мерките и дава такъв пример? Ако Щабът не направи публичен медицински дебат, отварям всичко. Но нека да се знае, че отговорен за това ще е президентът. Едни могат да бъдат глобявани, а други - не. Мен ме глобиха за събитието в Стара Загора, а президентът ще бъде ли глобен? Вчера имаше повече хора без маски, отколкото на футболните мачове", категоричен бе Борисов.

Целия брифинг гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.