Узунов ще напусне ареста под гаранция от 20 000 лв.

1 милион лева парична гаранция за бизнесмена Пламен Бобоков, реши Спецпрокуратурата. Секретарят на президента Пламен Узунов излиза от ареста срещу 20 хиляди лева.

Всички задържани при вчерашната акция в президентството са обвинени и освободени срещу парична гаранция. Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са обвинени за участие в престъпен сговор за търговия с влияние и длъжностни престъпления. Бобоков е подбудил 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения, твърди прокуратурата. От там с обвинение излезе и другият съветник на президента Илия Милушев. Той ще отговаря за разгласяване на държавна тайна.

След вчерашната акция първи с обвинение се сдоби президентския секретар Пламен Узунов. Ще отговаря за престъпен сговор с Пламен Бобоков за извършване на престъпление по служба. Защитата му прочете обвинението така. „Изпращане през приложение  What’s up на информация от страна на Пламен Узунов на Пламен Бобоков с източник БТА”, уточни адвокатът на президентския съветник Емилия Недева.

С това според обвинението той е създал облага на Пламен Бобоков.  Всъущност обвинението срещу Узунов не е изненада. То бе предшествано от серия съобщения на прокуратурата, с които се разкрива част от кореспонденцията между него и Бобоков по най-различни въпроси – за либийския кораб „BADR”, за назначаване на посланици, за въпроси, свързани с българското гражданство. „Както и в разпространяване на инфо, че му е поверена от служба Военна информация. Нямам представа защо така се твърди”, уточни Недева.

Обвинен и задържан за 72 часа по същото дело е и бизнесменът Пламен Бобоков. А в интервю пред NOVA главният прокурор разкри какво е било поведението на президентският съветник Илия Милушев, разследва за разгласяване на държавна тайна.
„Аз не мога да отговарям за това, че един съветник по сигурността в разпит първоначално заявява, че е получил от ДАР информация, представляваща държавна тайна, по нерегламентиран начин, заявява, че я предоставил на президента, след това в следващ разпит пред съдия казва, че е объркал”, коментира обвинител номер 1.

 В 10 часа във Военно-окръжната прокуратура с белезници беше доведен самият Милушев и заяви пред журналисти, че се чувства идеално.

А по-късно излезе с обвинение за това, че е подбудител за извършване на длъжностни престъпления, чиято цел е била да се навреди на ДАР. Милушев беше освободен срещу гаранция от 20 хиляди лева. „Става въпрос за някаква информация, която се съдържала в негов иззет телефон”, каза адвокатът му Атанаска Каракашева.

За Пламен Бобоков това е втората гаранция от 1 милион лева, която трябва да заплати. Наскоро той плати същата сума по делото за търговия с отпадъци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.