Това заяви председателят на парламента в студиото на "Събуди се"

„От страна на ГЕРБ това беше митинг в подкрепа на правителството, а не контрапротест. Нашите структури и симпатизантите на ГЕРБ казаха стига толкова. Нека да разкажем и да подкрепим правителството в това, което прави. Ние искаме да се чуе нашият глас. Затова толкова бързо се организирахме”. Това каза председателят на парламента в студиото на "Събуди се" Цвета Караянчева. 

ГЕРБ: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста, отговорността е на Радев (ВИДЕО)

Тя благодари на структурите и симпатизантите на ГЕРБ, които са заявили своето отношение и подкрепа. „Те си тръгнаха съвсем мирно. Така се прави протест или митинг. Хората, които каниш, трябва да можеш да ги управляваш”.

Караянчева бе категорична, че някой трябва да поеме отговорност за това, което се случи снощи. „Някой ги кани тези хора – президентът, разбира се. Все по-трудно ми е да говоря за президента, ще говоря за г-н Радев. Когато кажем президент – това е човекът, който по конституция обединява всички български граждани. Президентът се разграничи от тях. Той стана президент на определена група от хора”, добави тя.  

Сблъсъци и арести при протестите в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според председателя на Народното събрание президентът има идея да събори правителството и да направи служебен кабинет. „За негово съжаление няма да успее. През 2013 г. имаше същите хора, които искаха да съборят правителството и тогава успяха. Сега обаче има много здравомислещи и ситуацията е различна”, смята Караянчева. 

Председателят на Народното събрание засегна и актуалната тема за Националната служба за охрана. „Президентът превърна тази служба в посмешище по начина, по който се отнася. Там работят изключителни професионалисти – момчета, които живеят с нас и нашите проблеми”, обясни тя.

Тя заяви, че подкрепя премиера. „Поздравих него и Владислав Горанов за добрата новина. За завършения път към, както каза Горанов – включването на нашата кръвоносна система към тази на Европейския съюз”, заключи Цвета Караянчева за това, че България вече е в чакалнята на еврозоната.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си