След това демонстрантите бяха допуснати до брега

Обстановката в парк „Росенец” се успокои. През деня обаче имаше ескалация на напрежението. Край резиденцията, ползвана от почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, активисти на "Да, България", както и хора, които се организирали в социалните мрежи, се опитаха да стигнат до плажа по суша и вода.Те не бяха допуснати от жандармерията с мотива, че има политическа проява на ДПС, в която по неофициална информация се включиха над 5000 членове и симпатизанти.

Стигна се до безредици, след като недопуснатите до плажната ивица опитаха на няколко пъти да пробият кордона.

На място пристигна и кметът на Бургас, който потвърди,че желаещите да плажуват в парк „Росенец” първи са подали заявление в общината и недопускането им.

 „Първият протест, който беше заявен, е на Христо Иванов.След това в ОДМВР и в министерството е входирано заявление за втори, доколкото разбрах, от лидера на ДПС”, заяви градоначалникът.

В ранния следобед стана ясно,че Ахмед Доган и народният представител Делян Пеевски са се отказали доброволно от охраната си от НСО.

Заради напрежението между полиция и жандармерия със желаещите да събират тен на плаж „Росенец” се стигна до искане на оставки.Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поиска оставката на директора на Областната дирекция на бургаската полиция комисар Радослав Сотиров.

Все пак оставката му не беше приета от министъра на вътрешните работи. А  в следобедните часове двата лъча - на представителите на ДПС и плажуващите се събраха и дори пяха заедно химна на Република България.

Не закъсня и официалната реакцията на ДПС за събитията на плажа „Росенец”. Пред симпатизанти и в компанията на Ахмед Доган, председателят на партията Мустафа Карадайъ остро осъди "масовото плажуване" край лятната резиденция, която ползва Доган.

„За съжаление виждаме, че държавата липсва – президентът води лични битки и не можа да разбере какво означава институцията му. Това, което се случи – да се смесват различни потоци, го направи ГЕРБ. Те търсеха провокация", каза Карадайъ.

Кандидати за плаж в парк „Росенец” пристигнаха по суша и вода.  Силното морско вълнение отказа част от тях да тръгнат рано сутринта от Созопол. А някои избраха да се качат на джет, за да дойдат на плаж.

На брега активисти на ДПС от цялата страна също бяха събрани на плаж. Напрежение възникна за кратко, след като пасажерите от една яхта не бяха допуснати на кея. Наложи се лично лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да се намеси в спора.

Пред NOVA съпредседателят на партия „Да, България” Христо Иванов обяви, че ще настояват в района за постоянно да бъде поставен пилон с българското знаме. А опитът му да благодари на активистите на ДПС завърши с пореден словесен сблъсък.

Репортери: Цеца Алексова, Илияна Шишкова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.