От 15 юли в страната ще се влиза само с отрицателен тест за коронавирус

Намалява опашката на границата ни с Гърция. Автомобилите на „Кулата” вече преминават сравнително бързо. Очаква се от 15 юли в страната да се влиза само с отрицателен PCR тест.

Без дълги опашки, но с мисъл за новите правила на границата. На „Кулата“ шофьорите вече минават с едно наум, правейки планове кога да се изследват за COVID-19, за да преминат безпрепятствено границата. 

„Няма мърдане, отиваш, правиш на цялото семейство PCR тестовете и излизате. Сега е такава ситуацията“, казва един от тях.

Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли

„Всеки ден чакаме към 4-5 часа какво ще кажат и какво ще се измени с декларации, с кодове, без кодове, колко часа ще пускат, от коя дата, какви тестове да правим, предварително ли, не е ли предварително, изобщо тази несигурност беше доста изнервяща“, коментира една от чакащите на границата.

PCR тестовете вече объркват плановете и логистиката на някои от туристите, защото част от тях ще трябва да плащат за изследване, за да завърши гръцкото море благополучно.

Туроператорите предупреждават, че има тънки подробности около PCR теста, за които туристите трябва да бъдат много внимателни. Документът трябва да е преведен на английски език, а в него трябва да се добавят и данните от личните документи.

Опашки от автомобили на „Кулата” имаше и днес (ВИДЕО)

 

„PCR тестът струва 100 лева. В която и лаборатория да го направите е 100 лева, ако го направите рано сутринта до 10:30, резултатът ви излиза до края на деня. Ако вие в рамките на 72 часа след излизане на резултата, не влезете в Гърция, този тест става невалиден и трябва да правите нов, което ще оскъпи още сто лева допълнително“, казва Таня Пенчева, която е туроператор.

И за да се избегне оскъпяването туроператори от Благоевград съветват туристите да се насочат към българското море.

 

 

„След като гръцкото ни поставя такива условия и такива високи такси, които трябва да плащаме, защото това си е такса, която трябва да платим, освен таксата, която си се плаща за еднодневния плаж към туроператора, още 100 лева допълнително, което става вече абсурдно“, посочва Пенчева.

Изискването за задължителни PCR тестове ще остане до 29 юли.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.