Двете държави бяха приети в механизма ERM II в петък

България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на икономиките си и подобряването на техните институции, преди да се присъединят към еврото, заяви Фабио Панета, който е член на борда на Европейската централна банка, предаде БГНЕС.

Николай Василев: Няма причина България да обеднее след влизането в еврозоната

Реформите, предприети от двете страни, няма да поправят всички дисбаланси и уязвимости, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, каза в реч Панета, цитиран от Ройтерс.

Двете държави бяха приети в петък в механизма ERM II - чакалнята за влизане в Еврозоната, и могат да се присъединят към валутния съюз през 2023 година.

Икономист за приемането на еврото: Аналогиите с Гърция са неподходящи

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че това, което е важно сега, е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

България вече е в чакалнята на еврозоната

"България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии", подчерта Домбровскис. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.