Финансовият министър коментира в Пловдив обвиненията на Васил Божков

Правителството не обмисля оставка, обяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че ГЕРБ няма да подаде оставка, докато не изпълни всичко, което е заложено в управленската програма на партията.

Дончев: Не обмисляме оставка на кабинета

Горанов коментира и искания вот на недоверие от БСП, като заяви, че все още ГЕРБ не са се запознали официално с мотивите, но заяви, че левицата не е в кондиция да управлява.

Финансовият министър категорично отрече твърденията, че е получавал пликове с пари от бизнесмена Васил Божков. Той определи тиражираните обвинения като спекулации.

"Спекулации на един обвиняем човек. Аз мога да заявя, че подобни пликове не са стигали по никакъв начин до мен, но и пред прокуратурата заявих по време на разпитите, че подобни твърдения са вероятно в следствие на специфичните климатични условия, на които в момента се намира обвиняемото лице", обясни Горанов.

Според него оставката на правителството не е на дневен ред, защото липсват легитимни основания за това и то във важен исторически момент за България – приемането ни в чакалнята на еврозоната.

"Еманация на израз на доверието към българското общество и българската държава. Точно в този момент не приемам за легитимни исканията за смяна на сегашното управление", заяви Горанов.

Дариткова: Ако Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството

И коалиционният партньор на ГЕРБ отрече в момента да се обмисля правителствена оставка. Военният министър Красимир Каракачанов призова протестиращите да не се поддават на провокации

"Нека да не ескалираме нещата по отношение на полицията. Полицията е на улицата да охранява обществения ред и ако полит са сцъркали няма нужда гнева на хората да се излива върху униформените", заяви той.

 

 

Попитан как ще коментира побоя над няколко човека,  Каракачанов отговори така:

"По същия начин, по който ще коментирам  и нападенията над полицаи. Счупения нос, счупените два пръста, атаките срущу полицаи. Не смятам, че някой има повече права от друг, ако политиците са виновни, вина не носят полицаите", добави вицепремиерът.

Според екоминистъра Емил Димитров, Борисов не трябва да разпуска кабинета.

"Ако ме питате дали ми е приятно да кажат, че съм част от мафията, не, не ми е приятно. Но може би това е част от предизвикателството - да кажеш, да отговориш, да отвърнеш. Ако трябва да ме броите, бройте ме от тази страна на премиера Борисов. Няма как да съм от другата. Посредата на полувремето не мога да сваля фланелката и да сложа друга фланелка. Не се допуска!", заяви той.

 

 

Като израз на безсилие Владислав Горанов определи искания вот на недоверие от БСП.

"Левицата в момента, според мен, не е в кондиция да има претенции за управлението на държавата и не сме видели нито една по-добра идея от тези, с които ние през последните няколко години изпълняваме нашата управленска програма", обясни той.

В Пловдив финансовият министър заяви, че още утре на заседанието на правителството ще бъдат отпуснати 17 милиона лева за строителството на нова детска клиника към най-голямата болница в Южна България.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.