Масовото тестване е заради пътувания до Гърция

Дълги опашки пред лабораториите в София за изследвания за коронавирус. Причината -  изискването за отрицателен PCR тест за влизане в Гърция, направен до 72 часа преди пътуването.

159 нови случая на коронавирус у нас

Заради увеличения брой хора, много лаборатории са удължили както работното време, в което вземат проби, така и това, в което те се обработват.

Според информация на една от частните лаборатории в столицата 1/3 от чакащите на опашката са решили да си направят тест, защото им предстои пътуване в южната ни съседка. Оказа се, че тестването ще им излезе много по-скъпо от предвиденото. Причината е, че вече не се правят така наречените пул тестове за цялото семейство, които са на цената на един PCR тест, но вършат работа за влизане в Гърция. Така е и в повечето от останалите частни лаборатории.

Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Стефан, съпругата му и двете им деца искат да заминат за Гърция в петък. Правилата как могат да напуснат страната ни не са им напълно ясни. Специално обаче попитали дали могат да си направят така наречения пул тест за цялото семейство.

 

 

След дълго чакане на опашка обаче днес се оказва, че има промяна в политиката на частната лаборатория и вече се правят само индивидуални тестове.

„ Не е подходящо за семейство. Да, наистина, парите са по-малко, но пул технологията е компромис с качеството. На 4-5 човека или повече, зависи кой как работи, се взимат проби, смесват се в една епруветка и се прави една проба. Ако тя излезе положителна, на всички, които са участвали в това, трябва да се направят индивидуални проби и да се види кой е положителен”, обясни управителят на една от лабораториите доц. д-р Росен Михайлов.

 

Стефан и семейството му ще търсят начин да си направят общ тест в друга лаборатория, защото върши работа за влизане в Гърция.

За да са в помощ на българите, които ще почиват в Гърция, от външното ни министерство са публикували на сайта си правилата за пътуване. Сертификатът за отрицателен резултат трябва да е издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта или личната карта на пътника. Повечето от частните лаборатории обещават срок за излизане на резултат от PCR тест от 24 до 36 часа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.