Напрежението на протеста ескалира

Напрежение в центъра на София след сблъсъци пред бившия Партиен дом на протеста в София във вторник вечер. За шести пореден ден недоволството изпълни улиците на София. Хората искат незабавната оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

В сряда сутрин пред сградата на бившия Партиен дом следите от снощния погром стоят. Пет общо са прозорците, които са изпочупени след хвърляне основно на стъклени бутилки. От полицията са категорични - щетите тук са нанесени от провокатори, които са се внедрили в протеста. По друга от вратите на Партийния дом са хвърляни пликове и кутии с червена боя. Използвани са и павета от провокаторите. Ранените полицаи са двама. По първоначална информация има шестима задържани.

 

 

Малко след 22.30 ч. напрежението на протеста ескалира. Провокатори опитаха да щурмуват сградата на бившия Партиен дом. Двама мъже опънаха транспарант с надпис „Продава се” на сградата на бившия партиен дом, а минута по-късно гръмна бомба.  На среднощен брифинг от МВР обявиха, че има взривени две бомби, а полицаите са били замервани със стъклени бутилки и кутии с червена боя.

СДВР: Провокатори взривиха две бомби, замеряха полицаите със стъклени бутилки (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Дълго време организаторите се опитваха да прекратят провокациите. Те, както и полицията, са категорични, че има внедредни групи провокатори сред мирно протестиращите.

 

 

Протестиращи опитаха да щурмуват бившия Партиен дом (ВИДЕО+СНИМКИ)

Протести имаше и в други градове на страната. Във Варна за поредна вечер хората изпълниха улиците с искане за незабавна оставка на кабинета. В Шумен пък граждани поискаха и кметът, и областният управител да се оттеглят от постовете си.

 

 

Шеста вечер на протести в София и други големи градове (ВИДЕО-СНИМКИ)

В Русе протестът събра недоволните пред Съдебната палата и продължи със шествие. Като демонстрация хората разпиляха фалшиви еврови банкноти.

 

 

Протестиращи се събраха и на централния площад в Хасково, след което тръгнаха из улиците на града.

 

За днес има организирани нови протести и различни демонстрации в цялата страна.

Репортери: Ивелина Драгнева, Кристиян Гаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.