Според него заради пандемията, има много дълбоки социално-икономически причини

"Протестите са предизвикани от чувството за несправедливост. Ако по-рано хората бяха склонни да търпят, сега те нямат тази склонност". Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев в ефира на "Здравей, България".

СЛЕД ПРОТЕСТА: Ранени и арестувани на митинга в София

Според него хората имат пълно право да протестират и да изразяват недоволството си. От ПЕС, като социалисти, подкрепят техните искания. 

"Повечето анализатори гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията, има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения", каза Станишев.

БСП внася вота на недоверие за корупция

Според него ситуацията в страната е довела до оголване на всички нерви и изключителна чувствителност към всеки дразнител. Станишев е на мнение, че истинската причина за протестите е липсата на търпение у хората и дълбоко нараненото чувство на справедливост.

"В повечето европейски страни правителствата влязоха в тежки бюджетни дефицити, за да помогнат на реалната икономика и хората. В България за май месец сме на излишък, което означава, че мерките на правителството не дават резултат. Това бездействие оголи всички нередности в управлението", добави президентът на ПЕС.

Паунов потвърдил за разговорите с Божков, напуска ПГ на БСП

Станишев коментира и случващото се в БСП. Според него поведението на Корнелия Нинова е необяснимо. Той го определи като "открит саботаж". Станишев отрече позицията на социалистическата партия да се формира от Васил Божков.

"Ние се намираме в политическа криза. Струва ми се, че всички политици трябва да проявят смирение и да намерят изход. БСП е намерил своя, още преди началото на протестите - вот на недоверие", обясни той.

Целия разговор със Сергей Станишев гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.