Въпреки травмите, униформените са на работа и днес

Двама от полицаите, които охраняват протестите, пострадаха при опита за щурм на бившия Партиен дом вчера. Единият е с порезна рана на лицето, след като е бил ударен със стъклена бутилка, а другият е със сериозен хематом на главата след побой. Въпреки травмите, униформените са на работа и днес.

Във вторник вечер задачата на Владимир Будинов и Димитър Василев е да пазят обществения ред пред бившия Партиен дом и да не допускат щурм на сградата. И двамата помнят точния час на ескалация на напрежението – 22:10.

„Започнаха да хвърлят първо една бомбичка, след това полетяха метални кенчета с бира, бутилки с минерална вода, бирени шишета”, разказва Владимир Будинов от дирекция „Жандармерия” – МВР.

„Бяхме съсредоточени 6 човека. Три лица от мъжки пол успяха да проникнат на горната част. Като нахлуха, просто разкъсаха нашите редове и така се оказа, че двама от служителите ни останаха заклещени в една от вратите”, казва Димитър Василев.

Единият от заклещените е старши полицай Будинов. „Група от 20 човека в този тунел ни притиснаха и нямаше никакво излизане, нямаше никакъв начин за измъкване. Започна безкомпромисно налагане по главата с удари, ритници”, казва той.

Помни, че боят продължил 4-5 минути преди да успеят да му помогнат.  „Благодарение на колегите, тежко въоръжени, които са подготвени за такива ситуации и на част от гражданите, които ни запазиха с телата си”, допълва Будинов.

Секунди по-късно колегата на Будинов – Димитър Василев, също пострадал.  „Отстрани на сградата се хвърли стъклена бутилка, не мога да кажа откъде беше хвърлена”, казва той.

Полицаят е с порезна рана на лицето, а колегата му с 5-сантиметров хематом на главата. И двамата и днес ще охраняват протестите, отново с нормално облекло и без защита.

„Не се притеснявам, все пак съм дал клетва да служа”, казва Будинов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.