Средната цена на PCR-теста в страната е 100 лева

В Гърция не можем да влезем без задължителните PRC-тестове, независимо, че сме предплатили, например почивка в южната ни съседка, много преди тя да въведе условието за документ от лицензирана лаборатория. Наша справка показа, че в страната има 38 лаборатории, лицензирани от Министерството на здравеопазването. Те са концентрирани в 13 града. Средната цена на PCR-теста е 100 лева. Колко бързо ще излязат резултатите, зависи от натовареността на лабораторията – понякога чакането отнема повече от едно денонощие.

PCR тестовете затрудняват или направо отказват хората от по-малките населени места да почиват в Гърция. За тях излиза и доста по-скъпо да отидат в по-голям град, защото не навсякъде изследват за COVID-19. Накрая се оказва, че почивката в южната ни съседка става доста по-солена от предвиденото.

Дълго чаканото море в Гърция за четиричленното семейството на Биляна няма да са осъществи дни преди да заминат.

НА ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА: Има ли наплив на летовници в първия уикенд с тестове?

„Станаха вече много условностите, които вече направо си ни плашат и вече върхът е изискването за PCR тестовете“, казва Биляна Божидарова.

 

 

Пресметнали, че да се тестват цялото семейство ще им е необходим още ден отпуск.

„Въпреки че се подготвях преди това и проучих за пул тестове, които могат да се направят за едно семейство, като цяло информацията, която имам в по-големите градове опашките са страхотни, в същото време изнемогват в лабораториите и не знам, как успяват да издадат навреме резултатите на тези, които ще пътуват“, допълва Биляна.

Според нея не е оправдан и разхода за направата на PCR  теста, за да пътуват в южната ни съседка. В месеци на извънредно положение в България, хората с малки деца в Монтана предпочитат нашето море или планина.

„По-ангажиращо е да се съобразяваш колко дни преди това да си направиш теста, отделно си и с малко дете, а и непрекъснато предавате, че са опашки и чакане и заради това“, казва Мирела Илиева.

А за хората от по-малките градове е още по-трудно пътуването в Гърция, защото няма и лаборатории в които да си направят ковид тестовете. Биляна все още не е загубила надежда да почива тази година на море.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.