Нийл Армстронг е първият човек, който е стъпил на повърхността й

На 20 юли се навършват 51 години от момента, в който човешки крак за първи път стъпва на Луната. На този ден през 1969 година командирът на кораба „Аполо 11” Нийл Армстронг стъпва на повърхността на естествения спътник на Земята.

ВИЖТЕ ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ ТУК

Заедно с него в кораба пътуват още пилотите Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Те излитат от Кейп Кенеди на 16 юли 1969 година и стигат до целта четири дни по-късно.

50 години от кацането на екипажа на „Аполо 11” на Луната (ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ)

Събитието се следи по телевизията от около 530 милиона души. Те чуват и разказа на Армстронг за случилото се.

На мястото е оставена паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписите на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Ричард Никсън. 

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната (ВИДЕО+СНИМКА)

Програмата струва 25 милиарда долара и се случва благодарение на 400 000 души, които работят за нея в продължение на години, за да може човекът да покори Луната. 

Астронавтите от „Аполо 11" се свръщат на Земята на 24 юли Посрещнати са като герои. Оттогава общо 12 души са стъпвали по повърхността на Луната.

В ГОДИНИТЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА: Как е отразено в България кацането на „Аполо 11” на Луната?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.