Оставките на тримата министри са под въпрос

След вота на недоверие трябва да започне и ревизията на кабинета "Борисов 3". Заявка за това даде премиерът в края на миналата седмица. Към момента трите министерски оставки са под въпрос. Днес част от министрите бяха на противоположни мнения - дали да освободят постовете си.

Преди пет дни премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите, вътрешните работи и икономиката – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Те обаче не бяха съгласувани с коалиционните партньори от Обединените патриоти, което замрази и въпросът дали те ще бъдат освободени от постовете си. 

Очакванията са ремонтът на третия кабинет „Борисов” да започне веднага след като премиерът се върне от Европейския съвет. По информация на Нова коалиционният съвет ще е в четвъртък. Партньорите на ГЕРБ вече критикува лидера на партията, че не се е допитал до тяхното мнение, така че се очаква развръзката да дойде именно след него. „Мисля, че по-скоро им беше казано да си подадат оставката и това според мен всъщност само ескалира допълнително протестите. Това е как бунтът на това поколение, Всяко поколение последните 30 години участваше  в някакви опити за промени и протести”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че си е върши работата.  „Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект, а именно интеграцяита в Банковия съюз и приближаването към еврото. Тоест ако смятате, че това е провал на политиката или  фискалните показатели са провал на политиката това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания”, коментира той. 

Горанов не приема и обвиненията, че е свързан с партия от опозицията, а именно - ДПС.  „Искам да дадете конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат”, допълни финансовият министър.
Емил Караниколов е готов за оставка, но защити колегите си. „По отношение на министър Горанов и неговия екип те направиха изключителни неща за България. Неслучайно България влезе в изключителна позиция в тази пандемия. По отношение на Младен Маринов виждате, че МВР е с изключително високо признание от хората”, каза икономическият министър. 

Праводъдният министър Данаил Кирилов също е готов да напусне, ако такава е волята на коалиционните партньори. „Очаквам да съм част от всеки ремонт. По този повод казвам – оставката ми е винаги налице”, коментира Кирилов.

С оптимизъм към оцеляването на кабинета гледат Емил Димитров и Кирил Ананиев.„Скоро ме питахте кога ще забия ножа на премиера и аз ви казах, че ако трябва да ме броите, бройте ме от отбора на премиера. По средата на мача фланелка не се хвърля”, заяви Димитров. 
„До края на годината този парламент трябва да приеме изключително важни закони, които са свързани с исканията на хората, които се обективни, социални, икономически и този парламент трябва да ги вземе”, каза здравният министър Кирил Ананиев. 

Министрите са категоримно против служебен кабинет. Той щял да постави под въпрос финансите на държавата в така тежката заради  COVID-19 година. А тази сутрин партийната централа на ГЕРБ в Благоевград осъмна със счупена витрина. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.