Проверките вече започнаха

Aктивни проверки по морето и в големите градове в страната започват от Aгенцията по храните. Инспекторите ще следят спазват ли се изискванията за храната, която се предлага в парковете или край плажа. В същото време през летните месеци рисковете от хранителни инфекции нарастват.

Лято е, а изкушенията в парковете и на алеите по пътя към плажовете стават все повече. Търговците ни предлагат палачинки, царевица, дюнери, сладолед, бургери и дори скара на открито. Рискуваме ли, ако си купим такава храна – особено сега, когато температурите навън тръгват нагоре? Това ще проверяват и инспекторите от Агенцията по храните. Такава проверка тече и в момента.

СЛЕД ДРАСТИЧНИЯ СКОК НА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19: РЗИ проверява заведения и молове в София

Николай Драгомиров вече има лош спомен от предишна морска почивка. Затова внимава от къде купува храната, когато тръгва с децата към плажа. „Месо избягваме. Не взимаме много сосове. Царевици и бургери консумираме рядко. Мен лично не ме притеснява, но за децата, не мисля, че е най-добрият вариант за храна”, коментира той.

Всяко лято с повишаване на температурите, растат и случаите на пациенти с хранителни натравяния. Особено при децата. Когато продуктите не са добре съхранявани, сее превръщат в добра среда за развитие на бактерии, които причиняват инфекции, обясняват експертите. „За минути размножаването им скача с хиляди пъти. Рискът от контаминация от околната среда, от оператора, който обслужва с неизмити ръце – без маски, без шапки, тогава някой път попадат различни артефакти, които водят до развалата на продукта”, обясни проф. Христо Найденски от Института по микробиология на БАН.

БАБХ проверява хигиената в заведения по Черноморието (ВИДЕО)

Ако инфекцията все пак стане факт, тестове от ново поколение, разработени от български микробиолози, ще бъдат в помощ на лекарите.

Учените от БАН са разработили т.нар. бързи тестове за откриване на патогените в храните. Само за няколко часа с тях може да се открие точно коя бактерия причинява хранителната инфекция. „Бързото установяване наличието на патоген в даден хранителен продукт помага веднага да се вземат адекватни мерки за лечение, за да може да се намали риска и самите симптоми да се смекчат.  Сега в разгара на лятото много актуални са бактериалните хранителни патогени – предимно тези от род салмонела, ешерихия коли, стафилококос и др. Във всички случаи се започва от едно общо неразположение, гадене, повръщане, в някои случаи главоболие, след няколко часа започва стомашното разстройство, остри болки в корема, влошено общо състояние и това може да доведе до нетрудоспособност в рамките на няколко дни”, поясни проф. Найденски.

Проверяваме при какви условия се съхранява съставките в произволна будка за палачинки, бургери и хотдози.  „Няма риск, защото имаме хладилници, тук в камерата са ни пържените картофки”, обясни собственичката й Ива Георгиева.

Тестовете на учените откриват опасни бактерии – т.нар. патогени - най-вече в месото и млечните продукти. Особено, ако не са добре съхранявани. „Проверяват се сурово месо, пилешко месо, свинско, телешко, също така риби и рибни продукти – те също през лятото много бързо развиват микробна микрофлора. И разбира се млечните продукти са много рискове – те са добра среда за развитие на микроорганизмите – това е прясното мляко, сирената – особено такива, направени със сурово мляко”, коментира той.

Опасните бактерии, причинители на хранителни инфекции, бързо се размножават и в сладоледа и дори в леда в коктейлите. Експертите съветват също през лятото да избягваме екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на плодове и зеленчуци, но задължително да ги измиваме добре.

„Това, което следим по време на проверките освен изпълнението на хигиенните изисквания, е и спазването на въведените противоепидемични мерки във връзка с COVID-19. Акцентът е върху местата, където има се очаква по-голям човекопоток– курорти, паркове и градинки”, обясни Бистра Иванова от БАБХ.

Още по темата гледайте във видеото

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.