От векове стражите надзирават затворници и охраняват скъпоценностите и регалиите на кралското семейство

За първи път от повече от 500 години Лондонският Тауър реши да уволни част от своите стражи (бифийтъри) поради финансови проблеми, предизвикани от пандемията. Според изявлението на организацията Historic Royal Palaces (HRP), която управлява историческата крепост на северния бряг на Темза, няма друг избор, освен да се съкрати наброяващия 37 души щат на стражите поради липса на средства, съобщава London Evening Standard.

Великобритания задлъжня с рекордните 162 млрд. долара за три месеца

Те са получили предложение да бъдат съкратени и да получат обезщетение, двама бифийтъри вече са подали молби за освобождаване. Последното съкращение в „Тауър“, според информацията на изданието, е отбелязано през 1485 г. по време на управлението на първия крал от династията Тюдор Хенри VII (1457-1509 г.).

„Затварянето на туристически атракции за близо четири месеца беше пагубен удар върху нашите финанси и ние просто нямаме друг избор, освен да намалим разходите си за заплати“, призна главният изпълнителен директор на HRP Джон Барнс.

От векове стражите надзирават затворници и охраняват скъпоценностите и регалиите на кралското семейство. С течение на времето обаче техните задължения станаха чисто церемониални. По-конкретно, те изпълняват функцията на екскурзоводи. „Тауър“ беше отворена отново за посещения на 10 юли, но заради физическата дистанция и други правила за безопасност, по-малко от хиляда гости посещават крепостта всеки ден. Великобритания е една от страните, които са най-тежко засегнати от коронавируса, предимно по отношение на броя на смъртните случаи.

Великобритания спря ежедневните сводки за починали с коронавирус

Според Министерството на здравеопазването в кралството са заразени над 295 хиляди души, от които над 45 хиляди са починали. На 13 май в Обединеното кралство започна първият етап на карантинно облекчаване, а от 1 юни - вторият. Училищата бяха частично отворени, както и някои магазини и пазари. Повечето магазини за нехранителни стоки отвориха на 15 юни, както и зоологически градини и авто-кина.

На 4 юли започна третият, най-амбициозен етап на премахване на карантината: ресторанти, кафенета и кръчми започнаха да приемат посетители, фризьори, хотели, библиотеки, храмове, кина и музеи възобновиха работата си. Салоните за красота отвориха в страната от 13 юли, а фитнес клубовете и басейните ще започнат да работят от 25 юли.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.