Те отговарят за хулигански действия, отличаващи се с особени цинизъм и дързост

Окончателно -  четиримата младежи, обвинени за безредиците срещу бившия Партиен дом излизат на свобода с парични гаранции. Четиримата не отрекоха, че не са били на протеста на 14 юли. Отрекоха обаче да са хвърляли стъклени бутилки и червена боя. Според съда обаче паричните гаранции, с които младежите излизат на свобода – могат да възпрат риска те да извършат престъпление.  А следите от червена боя по бившия партиен дом стоят и сега. Тогава при безредиците пострадаха двама полицаи.

Според съда има данни, че всеки един от обвинените е участвал в безредиците миналата седмица. Младежите хвърляли стъклени бутилки и кенчета от бира срещу полицаите и сградата на парламента. Единствен за случилото се проговори Иван Колев. „Агресията проявявам само в залата, когато тренирам. Занимавах се с джудо и самбо”, заяви той.

На протеста Иван Колев бил с приятелката си. „Искахме да изразим нашата гражданска позиция аз и моята приятелка, впоследствие след като видяхме, че протестът ескалира, аз си тръгнах, прибрах се вкъщи мирно и кротко”, каза още младият мъж.

И докато адвокатите на обвинените твърдяха, че не се познават помежду си, съдът посочи друго. Двама от тях са били в една компания. А съмненията на прокуратурата са, че младежите са искали да опорочат граждански протест.

Един от тримата съдии обаче беше на особено мнение. Той поиска уличените да бъдат задържани, тъй като са опасни за обществото.

 

Въпреки че нито един от обвинените не се смята за провокатор, младежите нямат представа и кой е хвърлял стъклени бутилки и червена боя срещу МВР и парламента. „На хората вече им е омръзнало вече, с протести мирни не става и на някой му е писнало и се е увлякъл спрямо емоции”, коментира Иван Колев.

Според съда паричните гаранции могат да възпрат риска извършителите да престъпление.

Междувременно прокуратурата нареди вътрешният министър и кметът на София Йорданка Фандъкова да извършат проверка на мерките за сигурност на метрото. Причината – инцидентът от понеделник, при който за спирането на подземната железница бяха обвинени бившият царски депутат Минчо Спасов и енергийния експерт Еленко Божков.

за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.