За да избегне сблъсък, пилотът е бил принуден бързо да снижи машината

Два американски изтребителя са се приближили до ирански пътнически самолет в небето над Сирия. За да избегне сблъсък, пилотът е бил принуден бързо да снижи машината.

В резултат на рязката маневра леко пострадали са няколко души. самолетът на авиокомпания „Махан еър”, който летял от Техеран за Ливан, успешно се приземил на летището в Бейрут, откъдето по-късно се върнал в Иран.

Първоначално иранските медии съобщиха, че до самолета се приближил израелски изтребител, но по-късно цитираха пилота, който казал, че изтребителите били два американски. Израел и Съединените щати отдавна обвиняват „Махан еър”, че превозва оръжия за свързани с Иран бунтовници в Сирия и други страни.

„Когато достигнахме въздушното пространство над Дамаск, два изтребителя дойдоха до нашия самолет, който летеше в международен въздушен коридор. Не знаехме какви са изтребителите. Пилотът на нашия самолет рязко напусна въздушния коридор, за да спаси живота ни, когато двата изтребителя се приближиха на 100-200 метра. Поведението им беше агресивно и провокативни”, обясни Хасан Азимзадех, журналист и пътник в самолета.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.