Демонстранти отново се събраха в "Триъгълника на властта"

Недоволството срещу властта продължава. За 16-ти пореден ден пред сградата на Президентството се събраха протестиращи. Те настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Недоволстващите отново блокираха възлови места в София. Протести имаше и в други градове на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Въпреки мащабната ревизия на кабинета и тази вечер протестиращи се събраха в „Триъгълника на властта”. „Количествените натрупвания водят до качествени изменения. Може да се чувства някава умора у хората, но нещата пак ще ескалират. Те няма да приключат през август месец, както се надява Борисов и неговото правителство”, заяви един от тях.

От т.нар. „Отровно трио” съобщиха, че камионът им с озвучителна техника е бил задържан от служители на ДАИ край Долни Богров. Пред NOVA шефът на автомобилната администрация Бойко Рановски обяви, че колегите му са направили рутинна проверка на камиона, която е установила, че той няма нужните документи за обществен превоз.

От Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщиха, че инспекторите са установили четири нарушения, за които са съставени 3 акта. Автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз. Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози. Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница. Камионът, който е превозвал платформа за озвучаване, е с наложена принудителна административна мярка и е спрян от движение до отстраняване на несъответствието, заради липсата на лиценз за извършване на превози.

Шофьор е преминал през блокирано кръстовище в София, една протестираща е пострадала (ВИДЕО)

Минути преди 20:00 часа камионът все пак пристигна на протеста пред Министерския съвет, но със свалени номера. 

Малко по-късно част от протестиращите замеряха сградата на Министерския съвет с пъдпъдъчи яйца. От "Отровното трио" призоваха това да се случва само по сградата, а не по служителите на реда. Въпреки това при замерянето пострада един от полицаите, който беше ударен в окото.

След 21:00 часа протестът отново се раздели на няколко групи, които блокираха възлови места в София. Това са кръстовищата на "Орлов мост", "Лъвов мост", Попа, Халите, бул. "Фр. Нансен" и бул. "България", бул. "Витоша” и бул. "Патриарх Евтимий", паметника на Левски, ул. "Раковски" и бул. "Дондуков". 

„Надяваме се, че това стоене тук ще има полза. Има мизерни заплати, трябва да има промени. Трябва да има промени в здравната система. Всичко трябва да се промени”, каза един от протестиращите.

„Рокадите в правителството в никакъв случай няма да се отразят на протеста. Напротив, даже повече ще го активират”, коментира друг от демонстрантите.

 

 

Протести имаше и в други градове на страната.

Недоволстващи отново се събраха във Варна. „Тук сме за оставка, за уволнение и няма да спрем”, каза един от тях.

В Бургас протестно автошествие пък  блокира входа от магистрала „Тракия". „Имам две дечица -  на годинка и на пет годинки. Останах в България, тоест даже се върнах от чужбина по-скоро, а тук – нищо, нищо! Едно голямо нищо!”, каза един от протестиращите.

Демонстрации имаше още в Стара Загора, Пловдив и други населени места.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.