Това обяви премиерът Жан Кастекс

Франция ще изисква тестове за COVID-19 от пристигащи от 16 страни, в които пандемията се разраства. Това заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от АФП и БГНЕС.

Франция вече забрани пътуванията до и от тези страни, включително Съединените щати и Бразилия, така че тестовете ще бъдат за „френски граждани, които живеят в тези страни или граждани на тези страни с установено местожителство във Франция“, които ще бъдат единствените, които имат право да влизат, каза Кастекс пред журналисти на парижкото летище „Шарл дьо Гол“.

Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за пристигащите от България и Румъния

Пътниците, които са тествани положително, ще трябва да прекарат в изолация 14 дни, за да се предотврати разпространението на вируса.

Наред със САЩ и Бразилия, които ежедневно съобщават за десетки хиляди нови случаи, забраните включват Алжир, Бахрейн, Израел, Индия, Южна Африка, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства, Оман, Панама, Перу, Сърбия , Турция и Мадагаскар.

„Мароко, която отчита нарастващи случаи през последните седмици, засега не е в списъка, но може да бъде добавена по-късно”, заяви служител в кабинета на премиера.

„Коронавирусните тестове ще бъдат валидни във Франция до 1 август, а също така ще бъдат въведени и на френските пристанища”, каза Кастекс.

Рекорден брой излекувани от COVID-19 за денонощие, новозаразените са 269

Той посочи още, че макар границата на Франция с Испания да остава отворена засега, въпреки скока в случаите на коронавирус в Каталуния, „силно призовава французите да избягват да ходят там, докато здравната ситуация не се подобри“.

Що се отнася до хората, пътуващи във Франция от Испания, „се водят разговори с испанските и каталунските власти, така че те се опитват да ограничат потока колкото е възможно повече", каза той. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.