Историята за необикновения живот на Кристо разказва Петя Желева

Обожаван и мразен, съден и оправдаван, почитан и отричан – Христо Явашев, но по-скоро Кристо. Българин, но не съвсем. Тази неделя авторът Петя Желева и операторът Росен Илиев тръгват по стъпките на световноизвестния артист и разкриват непознати и повече от любопитни истории от живота му.

До смъртта си художникът от български произход никога не се завръща у нас. Детството си прекарва в Габрово сред природата с братята, приятелите и картините си, но комунистическият режим оставя травмиращ белег в съзнанието му. Безкрайната свобода и изкуството, което Христо Явашев иска да прави, са възможни единствено извън пределите на страната.

По тази причина напуска България и през 1958 г. се озовава в Париж като беден бежанец, който се издържа с това, което умее най-добре – рисува портрети на заможни френски семейства. Именно те го отвеждат при бъдещата му съпруга Жан-Клод. След редица предизвикателства, двамата формират едно цяло – както в любовта, така и в работата.

Как започва историята на най-популярния съвременен български творец, каква роля изиграват родителите му и какво стои зад необикновената му креативност?

Гледайте цялото предаване във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.