Според премиера само отговорността задържа правителството на власт

Пореден ден на протести. Планирани са митинги в София и други големи български градове. Недоволните от властта в столицата се събират на площад "Независимост".

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Протестиращите в София  се събраха пред президентството около 18,30 часа. В първите часове от протеста нямаше напрежение сред демонстрантите. Полицейското присъствие обаче остана засилено.

Малко след 20:30 часа протестиращите от карето на властта тръгнаха на шествие към сградата на ЕК в София на ул. "Раковска", където блокираха движението. Оттам протестиращите се насочиха към Орлов мост, където също блокираха движението към центъра на София. Въпреки, че демонстрантите не пропускат преминаването на автомобили, протестът остава мирен.

Друга част от протестиращите пък се насочиха към НДК. Те блокираха движението на кръстовището между ул. „проф. Фритьоф Нансен“ и бул. "България".

В понеделник излязоха резултатите от проверката на СДВР, която започна преди две седмици. Нейната цел бе да се установи дали полицаи са употребили физическа сила на протестите от 10 юли. Резултатите от проверката сочат, че четирима полицаи са превишили  своите правомощия. Всички те ще бъдат наказани дисциплинарно. Материалите, открити по време на проверката, вече са предадени на прокуратурата.

Наказват четирима полицаи, употребили физическа сила на протестите

От МВР заявиха, че протестиращите, имащи общо с проверяваните случаи, са отказали да се възползват от правото си на позиция пред комисията, извършила проверката.

Протести има и в още няколко големи български града в понеделник вечер. Във Варна протестиращите се събраха пред сградата на общината, въпреки силния дъжд. Засилено е и полицейското присъствие. 

 

 

Около 30 души излязоха на протест тази вечер в Пловдив. Те издигнаха традиционните лозунги и отправиха поредните си искания за оставка на кабинета и призоваха за промени. Различното този път бе, че протестиращите не застанаха пред сградата на Общината, а се наредиха по дължина на Главната улица и там разпънаха своите плакати. 

Отговорността задържа правителството на власт. Това обяви Бойко Борисов по повод протестите. Премиерът заяви, че се задават тежки месеци заради кризата, породена от коронавируса, и призова демонстрациите да преминават мирно. Според него правителството е длъжно да работи, за да минимизира щетите за икономиката.

Без напрежение премина неделният антиправителствен протест

„Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. И аз на колегите им казах - само нашата отговорност ни задържа”, заяви Борисов и обясни защо на протестите засега липсва темата доходи.

„Те затова нищо не казват на протестите, те говорят в имагинерни величини. Искаме това, това, това, но накрая всичко опира до сметката, до парите, до това къде колко ще отидат. По тези теми те не говорят.”, смята премиерът.

За блокадата на ключови кръстовища в София премиерът каза, че се надява, като всяко едно нещо, и на протестите да се спазва закона. Борисов не остана безразличен и към ситуацията с шефката на депутатите на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерката на опозицията Корнелия Нинова. В петък двете бяха блокирани в БНТ.

ДЕН 18: Пореден протест под прозорците на властта (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тази ситуация е толкова вредна за инвеститорите, за климата. Оставям на тези, които го правят, да знаят за какво го правят. Дано те знаят. След това е лесно. Излиза и казва - аз ще строя, ще правя еди-какво-си. Изброява. Другите си избират. Свободата на словото е да биеш журналист? Има бит журналист. Да не даваш на другите да говорят. Хубави, лоши, имат право да си кажат гласа. Ние на кой сме забранили да говори?”, попита премиерът.

Според Борисов следващите месеци на политическата сцена ще бъдат най-изгодни за партиите извън управлението.

Репортери: Владислава Тричкова, Емил Дамянов, Стоян Нешев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.