Транспортният министър е категоричен, че мерките са насочени към преодоляване на последиците от пандемията

„Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Тяхната цел не е прах в очите на протестиращите, някакво туширане на напрежението или разменна монета за политическо спокойствие. Знаете, че дизайнът на мерките започна да се дискутира още през „горещите” месеци на пандемията”, заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на транспорта Росен Желязков.

Кабинетът отпуска над 1.1 млрд. лв. за социални и икономически мерки за справяне с кризата (ВИДЕО)

Той е категоричен, че мерките са насочени към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще се развиват през тази и следващата година. Според него правителството има план за справяне с кризата, а тепърва ще се приемат отделни параметри на оперативните програми. Вече има и приети такива.

„Параметрите и проектите на оперативната програма в транспорта вече са заявени. Ние дискутираме с Европейската комисия работните проекти. Преди дни стана ясно какви са размерите на отделните проекти, които трябва да преодолеят пандемичните последици. Но в момента работим за 2021 г. по отношение на всички сектори. Това, което е обявено, е част от мерките и те са до края на годината”, обясни министър Желязков.

Борисов: Удължаваме извънредната обстановка с месец

Според него голяма част от мерките трябва да се ускорят, тъй като хоризонтът, който беше даден, е далеч. Министърът не коментира информацията, че лица, свързани с ДПС, са получили кредити в размер на 500 млн. лв. от ББР. Той заяви, че не знае дали това е вярно.

Желязков говори и за казуса „Росенец”.

„В момента тече проверка на ВАП, ще се види има ли нарушение. Ние сме предоставили необходимите документи. Аз лично не съм привърженик на каквито и да е стихийни действия по отношение на активност, която е политически обременена, тогава когато има елементи на законосъобразност или твърдение за нарушение. Нека видим има ли и какви са нарушенията”, заяви Желязков.

 

 

Той е на мнение, че вероятно ще има „алтернативи” на ГЕРБ, тъй като наближават редовните парламентарни избори. Според него интересен е въпросът как ще се състави правителство след това, защото „следващият парламент ще бъде фрагментиран, за да е гарант за трудно договаряна коалиционна форма на управление”.

Кой печели и кой губи от политическата криза?

„Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят големите предизвикателства, които пандемията постави. Те са в живота на всеки един гражданин, на всяко едно предприятие. Тук гаранция са и системните партии, и тези, които искайки промяна, знаят, че правовият ред се защитава от демократичните устои и ценности”, категоричен е министър Желязков.

Той очерта и няколко групи протестиращи с различни послания. Едната част, смята Желязков, не изразяват нито политически, нито социални, нито икономически искания. Другата част, според него, са видимите - с посланието за подобравяне условията в държавата. Желязков ги описа като "нова генерация, която е имала възможността да живее в чужбина и да знае как функционират европейските държави".

Целия разговор с министъра гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си