Това реши Общинският съвет в града

Общината в Бургас си върна пътя в парк "Росенец", по който се стига до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тази сутрин протест посрещна съветниците в морския град. 

От рано сутринта пред залата, където се провежда заседанието на общинския съвет в Бургас, се събраха протестиращи, които очакваха решението.

Решението общината да деактува пътя беше взето само преди три месеца. След обществения натиск, група съветници внесоха искане за отмяната му. 

Протест за парк "Росенец" в Бургас

„Искаме този път да си остане общински, нищо друго. Нямаме никакви други забележки относно останалата инфраструктура. Общината може да си изгражда всичко, което е решила, ние не сме против него, но сме твърдо против общинският път, който е единствен в тази част на крайбрежието  да преминава в частни ръце”, допълни Константин Бачийски – съветник СЕК.

Близо два часа продължиха дебатите в залата, въпреки че групата на мнозинството от ГЕРБ още в понеделник заяви,че ще оттегли предложението си за промяна на подробния устройствен план в Росенец.

„Хората, които живеят там, няма да се чувстват комфортно, благодарение на всичко това, което става на улицата и всичко това, което се превръща в една тотална политическа сатира”, заяви Веселин Пренеров от ГЕРБ.

„С приемането на тази докладна и оттеглянето на ПУП-а са много по-тежки и сериозни пораженията върху обществения интерес, отколкото всичко останало”, смята общинският съветник от БСП Йордан Георгиев.

Потвърди го и заместник-кметът по строителство на Бургас. До 2013 година общината не е разполагала с нито един квадратен сантиметър собственост в парк „Росенец”.

„Тази територия сега остава във вида, в който е била гласувана през 2013 година.С това решение от 2013 година достъп до морския бряг няма, както се опитват някои да внушават. С решението няма да получим финансиране по ПУДОС и 1601 кв. м ще останат в ръцете на частния собственик г-н Доган, такива, каквито са били. Можеха да бъдат общинска собственост, там да има улица, с достатъчен габарит. Не мога да кажа дали ще има достъп до плажа. Общинска улица до него не стига”, категоричен беше зам.-кметът по строителство в Община Бургас инж. Чанка Коралска.

Дали община Бургас ще има възможност да изгради алтернативно трасе за достъп до плажа тепърва ще стане ясно.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.