През уикенда ще се следи за нарушения основно по магистралите

КАТ отново следи за нарушители на пътя. Само за последните три дни в страната са станали седем тежки катастрофи с десет загинали. Има и много шофьори, засечени с фрапиращо висока скорост. Какви са рекордите и за какви нарушения ще ни следят?

КАТ с нова акция на пътя за превишена скорост, пияни и дрогирани шофьори

При ограничение 60, автомобил е засечен тази неделя със 180 километра в час, близо до Пловдив. Негов колега – моторист, е сниман от камера на КАТ ден по-рано със 151 километра в час, отново при позволени 60. Има и други фрапиращи случаи. Те са и една от причините за старт на новата акция.

„Излизайки от населените места, водачите рязко увеличават скоростта, извършват неправилни маневри, вследствие на което се получават пътните инциденти”, обясни гл. инсп. Николай Крушарски от Пътна полиция. 

Полицейската операция е разделена на два етапа. Първият започна днес и е до петък следобед в малките населени места.

„Ще се изпробват водачите дали са употребили алкохол, използват ли наркотични вещества при управлението на автомобила, дали извършват неправилни маневри, дали са правоспособни и дали притежават необходимата застраховка гражданска отговорност”, допълни още Крушарски.

При старта на акцията в село Герман се появи и старият проблем, при който шофьори са си платили глобите към КАТ, но в системата излизат неплатени.

Пътна полиция засилва контрола през уикендите, особено по морето

Вторият етап на акцията ще започне в петък следобед и ще продължи до неделя вечерта. „Ще бъде насочена към водачи, които управляват с превишена и несъобразена скорост на първокласните, второкласните пътища и автомагистралите”, каза още Крушарски.

На магистрала „Тракия”, където скоро станаха два тежки инцидента с ТИР-ове, контролът на скоростта ще продължи ежедневно и след края на акцията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.