Подробности от СДВР

Движението през кръстовището на Софийския университет е било пуснато снощи, когато възникна напрежение между шофьор и протестиращи. Това обявиха от СДВР. 

След 22:00 ч. джип се опита да премине през кръстовището. Протестиращ обаче се оплака, че е ударен. Тогава други хора от протеста заобиколиха автомобила. 

Напрежение пред СУ: Кола удари протестиращ (ВИДЕО)

Пострадалият беше откаран за преглед в болница и по-късно освободен. На шофьора бяха взети проби за алкохол и наркотици. И двете са отрицателни. 

 

„Снощи при наличието на 7-8 протестиращи на самото кръстовище, решихме, че можем да започнем разговори с тях, с цел да освободим движението. Движението беше пуснато по бул. „Васил Левски”. От бул. „Васил Левски” до „Орлов мост” не беше, тъй като там имаше протестиращи”, обясни комисар Тони Тодоров, зам.-началник на „Охранителна полиция” в СДВР.

Тогава на самото кръстовище се озовал автомобил, който е бил заобиколен от протестиращите.

„При тази ситуация възникна инцидент. Автомобилът реши да потегли назад, за да напусне кръстовището и да се върне, без никакви претенции. Тогава се чу вик от момче и разбрахме, че същият има претенции, че автомобилът е минал през крака му. Автомобилът остана на място. Възникна напрежение”, обясни още комисар Тодоров. „Не можем категорично да твърдим, че е имало съприкосновение между автомобила и протестиращия". 

От СДВР заявяват още, че ако има свидетели на случката, те може да се обадят в 1 РУ, но за момента такива няма.

„Преглеждаме камери детайлно. Но все още не е установено нарушение на водача”, обясни комисар Тодоров.

От СДВР призоваха лидерите на протеста за разговори, за да няма напрежение.

„Всеки има право на протест, но има закон и трябва да се подаде уведомление в съответната община. Тогава ще се взимат необходимите мерки и всичко ще е наред”, обясни комисар Тодоров.

За тази вечер също е обявен протест. Още от обяд на места в София започват да се събират протестиращи, като например на кръстовището на булевардите „България” и „Иван Е. Гешов”. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.