Алан Банашек надделя на спринт над сънародника си Патрик Стош

Полякът Алан Банашек (Mazowsze Serce Polski) спечели 128-километровия етап между София и Пазарджик. Това е първа професионална победа в кариерата на 22-годишния състезател. Във вторник се проведе първият етап на 67-мата Международна колоездачна обиколка на България.

Международната колоездачна обиколка на България се завръща

Банашек надделя на спринт над сънародника си Патрик Стош от тима на Voster. Трети се нареди британецът Рийс Ууд от Holdsworth-Zappi. “Много се радвам за победата, етапът беше труден с много атаки, горещо време и висока скорост. В последните 20 километра един мой съотборник успя да се откъсне и това ни позволи да съхраним сили за финала. В него имах перфектно извеждане и трябваше просто да се раздам за последните 250 метра”, каза Банашек.

Той финишира с време от 2 часа и 48 минути и средна скорост над 45 километра в час. След първия етап Алан Банашек е и новият носител на жълтата фланелка, която му бе връчена от Борис Паличев, изпълнителен директор „Финанси и риск“ на ДЗИ.

Първият етап донесе и първото отпадане в състезанието. Колоездачът на “Хемус Троян” Денис Дянков падна и счупи ключицата си, след което беше откаран в болница.

Носител на зелената фланелка е Мартин Влчак (Dukla Banska Bystrica). Фланелката за най-добър катерач облече италианецът Давиде Бауче от (Gallina Colosio). Той събра осем точки на двете премийни височини в етапа. Лидер в класацията до 23 години е Рийс Ууд от Holdsworth-Zappi.

Възстановяват Международната колоездачна обиколка на България

Днес е вторият етап в 67-мата Обиколка на България - 131 километра между Пазарджик и Пловдив. В него колоездачите ще преминат и височина от първа категория. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.