Различните общества реагират крайно различно на нуждата от борба с болестта и налаганите мерки

Пандемията от коронавирус продължава вече точно 6 месеца. Световната здравна организация обяви болестта за заплаха в международен мащаб на 30-ти януари.

Тогава имаше по-малко от 8 хиляди носители на вируса. В денят, в който се навършиха шестте месеца, беше отчетено, че заразените с вируса вече са станали 17 милиона.

Тръмп призова за отлагане на изборите

Вирусът продължава да се разпространява на всички континенти и няма изглед скоро пандемията да свърши. Броят на регистрираните случаи е бил 10 милиона само преди месец. Днес заразените са поне 17 милиона, като 1 милион е бил добавен за последните 4 дни. Най-тежко остава положението в Северна и Южна Америка. На двата континента са близо 9 милиона от всички засечени случаи.

"Пандемията подчерта дълбокото неравенство в обществата и провалите в управлението. Подчерта нуждата от изпълним план за насоките на развитие. Също така изправи пред истински предизвикателства мира и сигурността”, каза Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

Различните общества реагират крайно различно на нуждата от борба с болестта и налаганите мерки. В Мадрид, където влезе в сила задължителното носене на маски, дори на открито, гражданите масово одобряват мярката, въпреки причиненото неудобство. 

"Смятам, че е добра предпазна мярка. Наистина е горещо и пречи, но нямаме алтернатива, ако искаме да се погрижим за безопасността на всички”, смята Вероника, куриер от Мадрид.

"Мисля че е отлична идея. И трябваше да се въведе още по-рано, преди да е започнала тази втора вълна”, казва Пилар, пенсионерка от Мадрид.

Учени: Пациентите с COVID-19 не са заразни след деветия ден

На други места има масови протести срещу ограниченията. Като този митинг, организиран от синдикатите в Боливия. Участниците казват, че безработицата и липсата на поминък са по-страшни от болестта.

"Защитаваме работните места. Защитаваме възможността да се издържаш. Видяхме уволнението на 300 хиляди души", заяви Хуан Карлос Хуарачи, представител на профсъюзите.

На шестия месец от пандемията не се вижда вариант и за цели сектори от световната икономика, директно засегнати от болестта и мерките срещу нея. Днес Дубровник, който обичайно е магнит за туристите отчете невиждан спад в посещенията. Празни плажове, празни заведения, минимални приходи за хиляди жители на хърватския град.

"Този сезон оборотът ни е 10 процента от това, което имахме миналата година. Надявахме се да са поне 20 или 25 процента. Не стана, въпреки че юли обичайно е пикът на сезона и най-натоварения месец. Свалихме цените с над 50 процента. Надяваме се някой да дойде през август", заяви Тифани Цветкович, работеща в частен, семеен бизнес.

В Хърватия туризма формира 20 процента от цялата икономика. Засега не само там, ефективен баланс между борбата с болестта и икономическата активност не е намерен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.