Как ГЕРБ и БСП приемат готовността на президента за съставяне на служебен кабинет

„Никой не може да бъде изненадан от една конституционна възможност. Тя не бива да нито да се анатемосва, нито да поставя под сериозни условия, при такова напрежение в страната. Упорството вече трета седмица никой да не се вслуша в истинския дневен ред на нацията, който се явява пред нас с протестите, неминуемо ще доведе до необходимостите, които Радев посочи”. Така депутатът от БСП проф. Георги Михайлов коментира готовността на държавния глава за съставяне на служебен кабинет в ефира на „Здравей, България”.

Румен Радев: Готов съм със служебен кабинет

„Конституцията дава тази възможност, но дневният ред на обществото е много по-далеч от личните амбиции на президента да оглави държавата и да я владее няколко месеца без санкциите на парламента. Най-големият проблем на страната е пандемията и нейните последици”, смята по темата Александър Ненков от ГЕРБ.

Според Михайлов мантрата за COVID-19 и всички свързани с вируса проблеми се издигат като знаме от управляващите. „Трябва да бъдем реалисти – да не преувеличаваме или омаловажаваме проблемите около пандемията. В никакъв случай обаче не трябва да влизаме в решения или мнения, че една медицинска проблематика може да се превърне в спирачка на политическите проблеми, които не се решават от години”, смята той.

Ненков заяви, че от ГЕРБ отчитат хората, които протестират и имат своето различно виждане и политически визии. „Мисля, че е излишно държавата да влиза в политическа криза, защото евентуално предсрочни избори могат да генерират точно това”, смята обаче зам.-председателят на ГЕРБ.

Джамбазки: Всяко едно правителство трябва да бъде готово да подаде оставка

Той допълни, че мнозинството е това, което определя дневния ред и заяви: „Не може малцинството да определя случващото се в държавата. Изборите са тези, които правят това. Като гражданин съм бил много пъти на протести, но никога не съм си позволил заради моите виждания да преча на останалите хора да живеят нормално”, каза Ненков.

Михайлов обаче акцентира на това, че държавата се блокира от упорството на управляващите. „Проблемите в нацията не са от вчера.  Те се показваха години наред от нашата политическа сила и от тези, извън парламента. На протестите участва огромна част от младите хора на страната. Те са разтревожени за своето бъдеще и не искат отлагане на тези проблеми”, добави депутатът от БСП.

Целия дебат гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.