Очакват се сериозни икономически последици за 2 населени места

Обявеното миналата седмица решение на САЩ да изтеглят една трета от своите военни или 12 000 души от Германия ще има тежки последици за местната икономика. Особено сериозни се очертават да бъдат те за жителите на Шпангдалем и Шпайхер – две населени места, които вече седем десетилетия са свикнали да живеят с големи американски общности.

Предстоящо изтегляне на войници предизвика напрежение между Германия и САЩ

Във военновъздушната база в Шпангдалем живеят близо 11 000 души. На военното летище там работят и 800 германски граждани. Всички те са силно обезпокоени за работните си места.

„Това е сериозна загуба, не само за нас търговците на автомобили, но и за близкото градче Шпайхер и всички наоколо. Около 2 000 къщи са наети от американците тук и отпътуването им ще бъде голяма икономическа загуба”, обясни Карл Мец, търговец на автомобили.

„Първата ни реакция беше недвусмислена. Разочаровани и изненадани сме, защото не очаквахме отлична база в Шпангдалем да бъде засегната от това решение”, коментира Манфред Роденс, кмет на Шпайхер.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.