Голяма част от хората купуват апартаменти, за да ги използват за почивка по всяко време на годината

30 % скок на сделките с имоти, отчитат брокери. Една от причините е пандемията от коронавирус.

Увеличение с 30 процента на имотните сделки в планинските курорти забелязват брокерите, и то в период, в който инвестиции трудно се правят, най-много към апартаменти в Боровец, в Банско поглеждат българите, но и израелците.

Пред изкушението да закупят свой апартамент в Боровец се предавата все повече хора. Защото курортът предлага сняг и ски през зимата и спокойствие и прохлада през лятото.

 „Определено има повишен интерес и ръст на сделките, след като два месеца хората седяха затворени, може би някаква преоценка на ценностите така се получи и хората оцениха какво е да имаш ваканционен имот или пък вила със собствен двор”, казва брокерът Стефан Абанозов.

Масово сделките за апартаментите в Боровец купувачите осъществяват със собствени средства. Рядко се случва да се ползват кредити и банки.

„Доста време са отлагали покупка и са решили, че това е добрия момент, има една несигурност какво ще се случи със световната икономика може би и това е една от причините, но тук специално в Боровец има много добра възвръщаемост на инвестицията”, добавя Абанозов.

„Може би хората искат да си вложат парите, защото сега са времената несигурни във всяко едно отношение и може би това е причината, друго не виждам какво толкова. И другото което е, че повече млади хора се прибраха вече от чужбина, които имат някакви състояния, може би искат да ги вложат в по-правилното место”, смятат копувачи.

Сред собствениците на апартаменти в Боровец е Стефан Докузов. Той признава, че голямата възвръщаемост е това, което го е накарало да инвестира в зимния курорт.

„Така че, все повече от новите собственици, които инвестират в Боровец, инвестират в идеята, че купуват качествен имот за целогодишно ползване. Общо взето за 40 квадрата студио е същата цена, на която да купите голям гараж в София, а тук говорим само за 50 минути път от столицата до Боровец”, казва Стефан Докузов.

„Апартаменти, студио, двустайни, тристайни като цяло няма голямо предлагане, сега много се засили търсенето на парцели, на селски къщи също в района”, обяснява брокерът.

Голяма част от хората купуват апартаменти, за да ги използват за почивка по всяко време на годината, а не за да ги отдават под наем. 

А цените на апартаментите в Боровец варират от 600 евро до 1200 евро на квадрат. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.