Има 204 новозаразени

204 са новите потвърдени случая на коронавирус у нас за изминалите 24 часа по данни на Единния информационен портал. Най-много заразени има в София – 51, следвани от Варна с 42 и Добрич – 19. Излекуваните са 264.

Общият брой регистрирани е 12 159, от които активни са 5 071, а хоспитализираните са 823. В интензивни отделения са настанени 43 души.

16 са починалите за изминалото денонощие, с което общият брой на жертвите на болестта е 404 души.

Гърция отчете рекорден брой новозаразени с коронавирус за денонощие

На фона на броя заразени и смъртните случаи, преди броени минути стана ясно, че отпада още една от мерките срещу заразата. По разпореждане на премиера Бойко Борисов отново ще бъде разрешено да има публика на спортни мероприятия. Условието е те да се провеждат на открито, да има не повече от 1000 зрители в сектор, и те да са през седалка. Първият мач от новото футболно първенство е в петък.

Колкото до общата картина, здравните власти са категорични - България е с меки мерки срещу коронавируса и това ще остане така.

След среща с премиера Бойко Борисов, здравният министър обяви пред медиите - мерките срещу коронавируса няма да бъдат затягани. Поне засега.

„Ние сме с най-меките мерки, но понеже ги взехме навреме, продължаваме да следим много внимателно кризата. Нищо не налага и няма да затваряме. Точно обратното”, каза Бойко Борисов.

ОГНИЩЕ ВЪВ ВАРНА: 102 души от дом за възрастни са заразени с COVID-19

“Всички експерти се обединиха, че към настоящия момент, мерките, които са в България са абсолютно достатъчни. Те са, нека да ги наречем меки мерки, няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови, допълнителни мерки”, заяви проф. Д-р Kостадин Aнгелов.

Въпреки това здравните власти предупредиха - заразените у нас стават все по-млади.

„Това, което наблюдаваме, е увеличаването на делът на болните във възрастовата група от 15 до 29 години”, каза министърът.

В момента няма сериозен натиск върху болничната система. Но има готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи. Запасите на страната ни от предпазни средства и материали също били достатъчни.

По-рано днес, в студиото на “Здравей, България”  Ангел Кунчев отчете, че заразяването с COVID- 19 у нас сега е по-лесно.

“Определено е необходимо по-малък контакт, по-малко време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.