На място е започнало почистване

Топчета от палмово масло излязоха и на Северния плаж в Бургас. Те са установени на две места от концесионната територия - до моста и откъм плаж Атанасовска коса. Екипът, отговарящ за чистотата на Северния плаж в Бургас, още вчера е започнал почистване.

„Летовници сигнализираха на наши служители, които са установили, че морето изхвърля тази неприятна консистенция. След това са събрани в чували”, каза представителят на концесионера на Северния плаж Симеон Цветков.

Мазни петна и буци изплуваха на плажа на Иракли

От думите му стана ясно, че плажът е посетен от представители на Община Бургас и РИОСВ. 

Найлоновите пликове с топчетата масло, които са събрани, ще бъдат извозени в депо за биологични отпадъци.

 

 

От РЗИ са взели проби от морето в района на Иракли и Обзор. Според резултатите водата е чиста и няма микробиологични промени, които да застрашат здравето на летовниците.

Припомняме, че белите мазни топчета се появиха първо на плажа Иракли на 29 юли. Последваха сигнали за ивиците на Обзор, Арапя, Корал и Ахтопол.

След проверка институциите предположиха, че най-вероятно става въпрос за замърсяване от кораб, превозвал палмово масло, който е измил остатъците от него в морето.

От „Морска администрация” обясниха, че ако продуктът е измит на 12 мили навътре в морето, това не е нарушение.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.