Къде трябва да се настаняват заразените туристи?

Жители и гости на Несебър излизат на протест срещу карантинен хотел за туристи, пристигащи на Черноморието. Мотивите им - разположен е на изключително оживено място, заобиколен от хотели, заведения и магазини и че това ще повлияе изключително отрицателно върху живота в целия район.

Опасенията се, че ще има и много анулирани резервации там.

„Притеснява ни, че на 2 август бе съобщено, че един от хотелите в Несебър бе обявен за карантинен такъв, за пациенти с COVID-19. Районът бе описан, като крайно изолиран, но това абсолютно не отговаря на истината. Пътят води към плажа и е изключително оживен”, казва организаторката на подписката Деси Вонтунийска.

Хотелът беше препоръчан на срещата на представители на туристическия бранш с ресорния министър Марияна Николова. Срещу това намерение местните хора са събрали 120 подписа.

Собствениците на магазини в района също са недоволни. „Това е главен път, няма и никакви огради на хотела. Това е недопустимо и не дори не подлежи на коментар”, казват те.

Гражданите казват, че според тях дребния бизнес ще бъде застрашен, ако се разреши в хотела да има карантинирани хора.

От Министерството на туризма излязоха със становище, че до момента нямат сключен договори за обособяването на хотела като карантинен за туристи от Южното Черноморие. Изразиха готовност за диалог и очакване на ново предложение за хотел, който да бъде подкрепен както от бизнеса, така и от местните. 

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.