Не съм Радев - да се радвам, когато хората се бият по улицата, заяви лидерът на ГЕРБ пред актива на партията

Премиерът Бойко Борисов отчете актуалната ситуация в страната пред близо 7 000 активисти на ГЕРБ от цялата страна. Министър-председателят призна, че е готов да предложи на коалиционните си партньори дори нов вариант на правителство без своето име в него, но от партията му са против.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

А протестиращите бяха обградили форума на ГЕРБ. Стигна се до напрежение между делегати и охранители.

Напрежение между протестиращи и делегати на конференцията на ГЕРБ (СНИМКИ)

 

Пред актива на ГЕРБ Борисов заяви, че е готов повече да не е премиер. Правителството обаче трябвало да остане и да изпълнява програмата си.

„Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го, готов съм и заради мене по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците. Не съм Радев да се радвам като затварят кръстовища”, заяви Борисов.

Дали ще се случи това ще се решава след нови разговори с коалиционните партньори. С тях ще се обсъждат всякакви варианти.

„Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще им предложа вариант, включително такъв – аз да си тръгна и да продължи правителството. Пак казвам, поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата, в която аз ще си подам оставката. Имаме всякакви варианти и ние трябва да работим върху тях. Не съм човек, който може да се опиянява от масата и да казва: „Ето сега, понеже сме повече - сме по-хубави.” Имаме да свършим много работа в партия ГЕРБ”, заяви Борисов.

Той обясни и че не го е страх от служебен кабинет на президента Румен Радев. Но без парламент нямало да има сигурност за догодина.

„Да, ние не вярваме на Радев, не вярваме, че ще бъдат честни и почтени, но какъв ни е проблемът със служебното правителство? Никакъв”, заяви Борисов.

Борисов обясни и защо не е добре страната да остава без Народно събрание.

„Какъв ни е проблемът със служебно правителство? Никакъв! Но без Народно събрание не може да се обявява извънредно положение, ако пандемията нарасне. Не могат да се вземат заеми, ако икономиката закъса. Не могат да се променят закони. Ако се открие лечение или ваксина, Народното събрание е това, което може да позволи на здравния министър да проведе търгове. Без НС няма да има бюджет за 2021 г.”, каза Борисов.

Проблеми имало и в самата партия, които трябвало да се разрешат.

„Вижте, понеже тук е елитът на партията ГЕРБ, трябва да поработим със структурите. На места има дерибеи, които ако не се намеся лично да отида, да чуя хората и да го променя, ние ще продължим да страдаме. Маса от обвиненията към нас са правилни”, каза Борисов.

Очаква се разговорите за това какво да се случи с правителството между ГЕРБ и Патриотите да започнат следващите дни.

На форума присъстваха министри, кметове, депутати, евродепутати и областни управители от партията. 

„ГЕРБ направи за 10 години магистрали и метро, за да има сега какво да блокират протестиращите”, иронизира опонентите си премиерът. „Преди нас нямаше какво да блокират, защото нямаше. Сега ги блокират. Сега могат да отидат да си играят с метрото. Има какво да блокират, има какво да спират", заключи Борисов. 

„Искам да помоля тези, които правят провокациите, да не ги правят. Защото няма нищо по-добро от демокрацията и това хората да изразяват своята воля - хубава, лоша, затова сме се борили. Защо избрахме Тех парка? Защото тук е най-видимо само за 10 г. какви промени са направени - виждате, от едни казарми - клъстери, иновации, най-мощния компютър. Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти, алтернатива на това?", попита той.

Борисов подчерта, че не желае по никакъв начин държавата да бъде разединена.

„Един ден повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат. Ще проведем много разговори. А на тези, които говорят, само ще им напомня приемането на България в банковия съюз и еврозоната. Много ги ядосва олигарсите това. Няма да могат да фалират банки, няма да могат да се теглят пари кеш, затова ще ми правят компромати, но както виждате това много не ме притеснява", подчерта Борисов.

„Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Единственото, което не сме направили да издигнем кандидат за главен прокурор. Не моя подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговия. Аз 11 пъти подред заедно с вас съм печелил избори. Три пъти със служебно правителство. Последното беше на президента Радев. Нас не ни е страх, но не вярваме на Радев."

Освен това Борисов призова привържениците си да не отговарят на провокациите. 

„Много моля не отговаряйте на провокации. Те това целят. За това са пратени тук. Демократичните хора не ходят да плашат бебета и деца, а те това направиха пред къщата на Фандъкова, после дойдоха пред моята къща. Затвори, Белене - такава демокрация имахме и аз съм потърпевш. Тези, които до болка познати сега, неблагодарни хора, единият го правихме омбудсман, другият ни беше коалиционен партньор. Дойде Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да каже колко ме обича. Георги Георгиев лежеше в централата на ГЕРБ, за да се срещне с мене. Това някак си го забравят. Ние сме за единство на нацията, каквото и да ни струва като партия, защото предстоят толкова тежки месеци, каза Борисов.

Ако аз съм причината, отивам си веднага. Моля, не се поддавайте на провокации, добави още Борисов.

„Ние сме за единство, каквото и да струва това на партията”, каза Борисов и отново предупреди, че се очакват тежки месеци.

 

 

Докато премиерът говореше пред делегатите, се чуха скандирания и нецензурни думи от протестиращ, доближил периметъра на събранието. Борисов реагира с думите: „Има и такива", а протестиращият беше отведен.

Преди премиера, на трибуната излезе и коалиционният му партньор и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Избори ще има тогава, когато е по Конституция. Вървим напред, за да си свършим работа“, заяви Каракачанов. Според него исканията на протестиращите не са ясно формулирани.

„Какво правим с всички онези неща, които са важни за нацията, но аз не ги чувам днес на площада?“, попита Каракачанов. „Съдебна реформа. Каква? Аз искам да чуя какво искат да се промени“, каза той.

 „Има два вида политици. Политици, които са готови да се жертват за нацията и държавата си, и политици, които жертват държавата и нацията си за себе си“, каза още вицепремиерът.

„Готови са да хвърлят страната в хаос, само и само да се докопат до властта“, допълни още Каракачанов по адрес на политиците, изразяващи подкрепа за протеста.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.