Ще се следи има ли немлечни мазнини и вода повече от допустимото

След началото на пандемията от COVID-19 Агенцията по храните и Асоциацията на млекопреработвателите започнаха проверки за нарушения в хранителните магазини. На прицела на контролните органи бяха млечните продукти.

СИРЕНЕ БЕЗ МЛЯКО: Какво слагаме на трапезата си?

От БАБХ взеха проби за физикохимичните показатели и микробиологията на сиренето и кашкавала. Това означава, че се проверява има ли немлечни мазнини и вода повече от допустимото, както и дали е налице замърсяване при производството от бактерии.

„Дали има добавена палмова мазнина, дали отговаря по количество вода, сол, масленост и дали има замърсяване с микроорганизми”, обясни д-р Райна Иванова от БАБХ.

Трудна задача се оказва на пръв поглед да разберем има ли растителни мазнини в  млечните продукти. „Сирене за 6 лева и кашкавал за 9-10 лева не може да има. Съществуват различни видове добавки, с цел хитруване, и най-вече вода. Най-добре е българинът да се откаже да купува на принципа „най-ниска цена”. Така хората ще си спестят много неща”, смята д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители”. 

Животновъди създават собствен браншови стандарт за качество на млечни продукти

За потребителите по-важно било какво ядем, а не колко струва. Някои предпочитат и да пазаруват директно от производителите. „Преди всичко гледам качеството. Може и да е по-скъпо, но да е качествено. Не взимам с палмово масло”, посочи потребителят Людмила.  

По данни на земеделското министерство за миналата година у нас са произведени 11 766 тона сирене от краве мляко с добавени растителни мазнини, а само за първите пет месеца на тази година имитиращите сирена са 5 266 тона.

„За миналата година са внесли, ако не бъркам, 12 000 тона палмово масло. Бяхме сметнали, че това стига за половината продукция на сирене в България. Eстествено, то отива не само за сирене, също за кашкавал и за други „сирена”, които по оригинална рецепта са с растителни мазнини. Но се изяжда от хората, без да знаят, че това е палмово масло”, посочи Сергей Иванов.

България е рекордьор по внос на сухо мляко (ВИДЕО)

„За първите четири месеца е внесено доста сухо мляко - 2,400 тона, умножено по 10 разбираме колко тона излиза, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода”, обясни Магдалена Апостолова от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Експертите предупреждават, че хидрогенираните растителни мазнини могат да доведат до заболявания, най-често сърдечно-съдови.

Взетите проби от млечни продукти ще бъдат изследвани в лаборатория. Очаква се до седмица резултатите да бъдат готови.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.