Цехът е затворен, извършва се дезинфекция

Разлог е новото огнище на епидемията. Там в сряда са установени 60 положителни проби в шивашки цех.

Първоначално петима от служителите били диагностицирани с COVID-19, последвала масова дезинфекция на предприятието, то не затворило, а няколко дни по-късно се оказва, че 60 от служителите са положителни за коронавирус.

 „Само двама имат симптоматика, другите 58 нямат. Това е по информация, която съм получил. Затворените помещения крият рискове и трябва да се внимава много при работа в такива, защото явно на този вирус това му е благоприятна среда”, обясни кметът на Разлог Красимир Герчев.

Засега нито един от заразените в цеха не е настанен в болница. Предприятието не работи. А в Разлог се опасяват, че трудно ще издържат, ако подобни огнища продължават да се появяват.

„Разложката болница е почти на границата на възможностите си, оставете леглата, стаите, но хората са определен брой и те са толкова, те имат капацитет, който не може да бъде надвишен”, обясни Герчев.

Основно хората от цеха са жители на Белица, Бабяк и Разлог. Тревожна е ситуацията и в село Долно Осеново. Но според лекарите броят на заразените от последното денонощие не е сигнал за някакъв голям бум на болестта.

„Днешната цифра - 97 човека, не трябва много да ни фрустрира, защото само преди 2 дена бяха 11. Вие повярвахте ли, че са 11 наистина? Просто това е техническо натрупване на данни и сега, най-вероятно, има някакво натрупване от предни дни и т.н.”, обясни д-р Петър Георгиев.

Лекарите в Благоевград са притеснени, че завишеният брой болни е само стъпало към голямата вълна, която предстои наесен. Затова медиците призовават да се мисли за навременно осигуряване на легла за болните.

„Да се осигурят поне 100 легла само за COVID, които може би поетапно да се пускат, на два-три етапа. Но просто да имаме готовност за тях, като дойде другото стъпало или вълна, иначе ще закъсаме много лошо”, смята д-р Георгиев.

 

 

Горещият съвет на медиците към хората е много по-стриктно да спазват дистанция помежду си, защото струпването на едно място води до големи рискове. В Благоевградска област се притесняват и от проблема с медицинските кадри. В момента те са достатъчно, но работят на предела на силите си и вече има лекари, които са на път да напуснат работните си места.

А в петък извънредно в Благоевград ще заседава Кризисния щаб за борба с коронавируса. Вече под карантина са всички установени заразени от шивашкия цех в Разлог, а за това дали спазват карантината, ще проверяват както общински служители, така и полицията.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.