Мярката се налага заради разрастващата се отново пандемия

Луксозният курорт Сен Тропе на френската Ривиера от днес въвежда задължително носене на маски на открито, което може да отрезви настроението в града, прочут с изисканите си и разкрепостени плажни партита, предаде БТА.

Ръст на заболелите от коронавирус в Европа

Все повече големи и по-малки градове, особено в туристическите райони, налагат носенето на маски, тъй като епидемията от коронавируса отново се разраства. Вчера властите съобщиха за над 2 000 нови случая - най-много за денонощие от май насам.

Увеличението е свързано с летните отпуски, когато хората масово тръгват на почивка, често към морето, за празнични събирания с близките и приятелите си.

От днес маските са задължителни на открито и в някои оживени райони на втория по големина френски град Марсилия, а в идните дни се очаква подобно мярка да обяви и Париж.

В известния курорт Сен Тропе няколко ресторанта трябваше да затворят за две седмици, след като хора от персонала им дадоха положителен резултат на тест за COVID-19.

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: Спад на цените на почивките по морето (ВИДЕО)

Сред местата в града, където маските вече са задължителни, е живописното пристанище, откритият фермерски пазар и тесните улички в стария град, изобилстващи от шикозни магазини и артгалерии.

Нарушителите на изискването ще трябва да платят глоба от 135 евро. Мярката не се отнася за деца под 11 години.

Франция вече направи маските задължителни на всички закрити обществени места в страната.

Здравните власти вчера съобщиха за 9 330 нови заразени тази седмица и отбелязаха, че вирусът се разпространява все повече сред младите хора. За седмицата са направени над 593 600 теста.

Във Франция са регистрирани общо над 30 300 смъртни случая от COVID-19 в болниците и домовете за възрастни хора.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.