Горят близо 100 000 декара треви, храсти и земеделски земи

Обявиха бедствено положение в 5 общини в Хасковско заради пожарите. Горят близо 100 000 декара треви, храсти и земеделски земи. Силният вятър усложнява обстановката и често сменя посоката на огнения фронт. Към 19. 00 ч. огнената стихия бушува в близост до свиленградските села Маточина и Варник. 

Когато вчера огънят преминава Тунджа, вятърът за минути го отвежда на километри разстояние до село Присадец. Хората в района са евакуирани.

„Пожарът вече е на територията на община Свиленград, където е обявено бедствено положение”, коментира областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Пожарът в Хасковско се разраства (ВИДЕО)

Сред евакуираните е и французинът Тиери Девьоно, който от 10 години живее в България. Според него причината за пожарите е човешка дейност.

„Има толкова много трактори, трябва във всяко село да се направят просеки по 80 метра и така ще има естествена бариера и ще го спре”, смята той.

На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна.

„Хората не спират да палят огън. Ако не спрат,прогнозираме, че може някое село да изгори”, коментира Николай Вълчев, директор ОД ПБЗН – Хасково.

Няколко пъти през деня огънят прехвърляше шосета и заплаши няколко населени места. До нови евакуации обаче не се стигна.

„Мерките, които предприеха колегите, допринесоха да няма жертви, да не изгорят населени места", поясни Николов.

Очаква се вятърът да продължи да духа силно и в следващите дни, което увеличава значително риска и от нови пожари.

Обявиха бедствено положение в Свиленград

Над 1000 декара гора пламна и до Шумен. Около обяд е подаден сигнал за огън във вилната зона край един от кварталите на града - "Дивдядово". Късно в неделя той беше локализиран. 

В гасенето са се включили 60 огнеборци с 10 противопожарни екипа не само от Шумен, но и от Смядово и Велики Преслав. Помощ да се спре разпространението на огъня са оказали и горски служители и доброволци от квартала. 

Има данни за една засегната постройка от пожара, но опасност за населението в Шумен няма.
Днес в Шуменско пожарникари гасиха още три пожара, всичките горски.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.