Това показва ново изследване

Виното може да облекчи състоянието на болния от коронавирус, благодарение на съдържащия се в него антиоксидант ресвератрол, съобщи БГНЕС. Изследванията показват, че коронавирусът нарушава работата на протеина АСЕ2, който присъства в тъканите на белите дробове, сърцето, бъбреците, мозъка и е необходим за нормалното функциониране на живия организъм.

Нови 134 заразени с COVID-19 у нас

Ресвератролът увеличава концентрацията на АСЕ2 и по този начин намалява тежестта на острия респираторен дистрес синдром (ARDS), придружаващ COVID-19. Освен това антиоксидантът може да потисне клетките на имунната система, като намали количеството на цитокините.

Тъй като ARDS може да бъде причинен и от прекомерен имунен отговор, ресвератролът може да има допълнителен благоприятен ефект при такова усложнение. Подчертава се, че антиоксидантът ресвератрол се съдържа не само във виното, но и в гроздето, червените боровинки и фъстъците.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.