Той е откаран в болница с тежки изгаряния

Мъж пострада тежко при трудова злополука в София. Инцидентът стана около 11 часа, докато трима работници боядисват стълб на ЧЕЗ. По неизяснени до момента причини електричеството на съоръжението не е било спряно. Така се стига до волтова дъга, която поразява единия от работниците.

Гръм стряска работещите в близките до стълба магазини в столичния квартал „Люлин”. „Когато излязох, видях, че момчето виси на жиците. Останалото беше паника. Прибрах се навътре, защото гледката ми дойде в повече”, разказва Богдан, който става свидетел на инцидента.

Той и колегите му звънят на телефон 112. На 8-та минута на място пристига реанимационен екип на Спешна помощ. Оказва се, че пострадалият мъж трябва да бъде свален от служители на пожарната, тъй като е тежко обгорял.

Другите двама работници не са пострадали. Младият мъж е откаран в „Пирогов” в изключително тежко състояние. Лекарите се борят за живота му.

От ЧЕЗ са категорични, че работниците са били инструктирани за безопасни условия на труд.„Възлагаме на външни подизпълнители боядисването на тези стълбове. Това става с договор”, обясни ръководителят на отдел „Управление на качеството” в ЧЕЗ Разпределение Крум Глеждарски.

Той посочи още, че при инцидента са изключили три подстанции. В рамките на 10 минути захранването на всички потребители било възстановено.

От компанията не могат да кажат защо стълбът не е обезопасен. Тепърва ще установяват дали инцидентът е в резултат от човешка грешка или техническа повреда. „Чисто теоретично мога да ви кажа, че при 110 киловолта има скъсяване на разстоянието и това води до подобна волтова дъга”, обясни още Глеждарски.

По случая тече разследване, а от Главната инспекция по труда започнаха проверка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.