Синоптици предупреждават, че опасността от пожари остава

Потушен е огромният пожар, който гореше на българо- турската граница. Опасността от нови пожари в източната половина на страната, обаче, остава. Заради пламъците беше обявено бедствено положение в 5 общини в Хасковско. Пожарът погълна близо 100 000 декара треви, храсти и гори.

Огънят тръгва в петък край граничен пункт „Лесово”. Основната версия за причината за пожара е изхвърлена цигара край пътя.

Денонощие по-късно пламъците прескачат Тунджа и стигат на метри от къщите в Присадец. Хората са евакуирани. Преди 13 години при подобен пожар селото даде жертви.

Огънят в Хасковско обхвана близо 100 000 дка

Силният вятър разнася стихията на километри. Ден по-късно още едно село е заплашено и хората са изведени.

Стотици хора и много техника в продължение на 5 дни са нужни, за да се потуши пожара.

 

 

Сред изпепелените близо 100 000 декара в две области има десетки хиляди декари земеделски земи и пасища.

„В момента правим списъци, изготвяме информацията, която ще бъде подадена в ДФ „Земеделие”, за да могат хората да бъдат обезщетени по реда, по който следва да го направим”, заяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Никола Петров отглежда 70 животни и има 1 500 декара пасища край Присадец. Досега, защото огънят поглъща храната на животните. „Сега трябва постоянно да ги храним с нещо, но това е много трудоемко и скъпо”, коментира той.

Сериозен риск от пожари в 13 области на страната

Десетки фермери са в същата ситуация. По закон те трябва да бъдат санкционирани, че пасищата им са изгорели. „Искаме да си ни платят субсидиите, за които сме се трудили половин година. Могат да ни гледат на сателит, има такива системи… Да не ни вкарват в такива наказания и ако може някакви обезщетения за животновъдите, ще е много добре”, казва Петров.

Държавата обяви, че заради форсмажорните обстоятелства санкции няма да има. „Няма да оставим в беда хора и животни. Ще направим всичко, което е по нашите възможности и сили”, заяви Стефка Здравкова.

Прокуратурата в Ямбол вече е започнала разследване за причиняване на пожара по непредпазливост.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.