Част от тях са буквално изгорени

Десетки трупове на защитените бързолети са открили природозащитници в Казанлък. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града.

След сигнала на екозащитни организации е издадено предписание към извършващите ремонта. Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били транспортирани до спасителния център „Зелени Балкани“.

Мистериозна смърт на 12 щъркела в Разградско

Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза. При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им. „Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе. Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата”, обясни Ивелина Недкова от „Енимъл Хоуп” – България.

Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи.

По време на буря: Ток уби 4 малки щъркелчета (СНИМКА)

В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала. Това обясни в „Здравей, България” заместник-кметът Даниела Коева. „Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него”, допълни тя.

Коева е категорична, че ремонтът е съгласуван с всички институции, както изисква законът. 

Повече подробности по темата гледайте във видеото

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.