ЕК ги призова да предприемат координирани и пропорционални мерки

Все повече европейски страни връщат ограничения срещу разпространението на коронавируса. В няколко столици се проведоха протести срещу въведените мерки и носенето на маски. Европейската комисия призова страните да предприемат координирани и пропорционални мерки.

В писмо, изпратено до 27-те, Еврокомисията изразява загриженост от въвежданите нови ограничения за пътуванията на граждани от определени страни. Затварянето на граници създава затруднения, които трябва да бъдат избягвани, колкото е възможно, се казва в писмото от Брюксел. Европейската комисия призовава за координирани мерки като въвеждането на повсеместни писиар тестове по летищата и евентуалното поставяне под карантина на пътуващите, както вече правят редица държави.

32 нови случая на COVID-19 у нас

Няколкостотин души излязоха по улиците в Брюксел, за да протестират срещу носенето на маски и ограниченията срещу коронавируса. Мнозина от участниците в протеста изразиха недоволство и от ваксините и 5G мрежите. „Мисля, че е време да реагираме срещу всички тези движения, които според мен са направо смешни. Не искам да ни взимат за деца. Не вирусолозите и лекарите са тези, които ще диктуват правилата в нашата страна”, сподели Мишел, жител на Брюксел.

Носенето на маска стана задължително на 12 август за 1,2 млн. жители на района на Брюксел.

Разпространиха нова версия за появата на коронавируса

Протести срещу задължителното носене на маски и другите ограничения заради коронавируса имаше и в Мадрид. Събраха се близо 3 хиляди души. Те обвиняват властите в нарушаване на човешките права, тъй като според тях здравите хора не трябва да носят маски. Демонстрацията се проведе два дни, след въвеждането на нови мерки - като затваряне на нощни клубове и забрана за пушене на открито. „Решението е всички да излезем на улицата и да издигнем гласа си. Трябва да им покажем, че знаем за какво става дума и че отстояваме правата си. Ако това наистина е пандемия и хората умират, е някои наистина умряха, щеше вече да е намерено решение, а те налагат погрешни мерки”, коментира Франсиско Хавиер.

Карантината заради COVID-19 се оказа доходоносна за козметичните хирурзи

 А заради увеличаването на случаите на коронавирус, Италия затваря от днес нощните клубове и дискотеките. Мярката важи също за събитията на открито и плажните клубове. Въвежда се и задължително носене на маски от 18 до 6 часа в районите, близо до барове и ресторанти, и на местата, където има голяма вероятност за събиране на хора.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.