Вижте какво са казали осъдените на смърт в САЩ

"Какво е чувството да поръчаш последното нещо, което ще хапнеш преди да бъде изпълнена смъртната ти присъда за престъпление, което може и да не си извършил?". Отговорът на този въпрос намира американският фотограф Джаки Блек. В материал за Би Би Си тя събира информация за някои от най-жестоките престъпници в американската история, осъдени на смърт. Описва професията, образованието, последните им думи, както и храната, която са си поръчали минути преди да бъдат екзекутирани.

СЛЕД 17 ГОДИНИ: Изпълниха първата федерална смъртна присъда в САЩ

„Ако можем да си представим мига преди това хранене, вероятно ще усетим преживяването. Може би ще поставим под въпрос собствените си мотиви и съучастие с правосъдната система. Може би започнем да съчувстваме на осъдения", казва Блек.

Дейвид Уейн Стоукър

Осъден за: Въоръжен грабеж и убийство
Дата на екзекуцията: 16 юни 1997 г.
Образование: 8 години (основно)
Професия: Дърводелец
Последни думи (отправени към близките на жертвата): "Изключително много съжалявам за загубата ви, но искам да знаете, че не съм убил никого".

Антъни Рей Уестли

Осъден за: Въоръжен грабеж и убийство
Дата на екзекуцията: 13 May 1997 г.
Образование: 8 години (основно)
Occupation: Общ работник
Последни думи: "Не съм убил никого, обичам ви!"

Джералд Лий Митчъл

Осъден за: Дрога, грабежи, убийство на двама души
Дата на екзекуцията: 22 октомври 2001
Образование: 10 години (колеж)
Професия: Дърводелец
Последни думи: "Съжалявам за болката, която причиних. Съжалявам, че отнех човешки живот и моля Бог да ми прости. Моля и вас да направите същото, простете ми. Знам, че може би е невъзможно да повярвате, но истински съжалявам за стореното. А, колкото до моето семейство - обичам ви! Бъдете силни! Моята любов ще бъде винаги с вас."

Робърт Антъни Мадън

Осъден за: Дрога, влизане с взлом и убийство на двама души по особено мъчителен начин
Дата на екзекуцията: 28 май 1997 г.
Образование: 12 години (колеж)
Професия: Готвач
Последни думи: "Извинявам се и съжалявам за загубата ви! Не съм убил тези хора. Надявам се, че всички ще загърбим омразата и отмъщението и ще се отдадем на много по-големи ценности. Прощавам на всички в този процес, които явно не са прави."

Джони Франк Гарет

Осъден за: Изнасилване и убийство на 76-годишна монахиня
Дата на екзекуцията: 11 февруари 1992 г.
Образование: 7 години (основно)
Професия: Общ работник
Последни думи: "Искам да благодаря на семейството ми, че ме дари с толкова голяма любов и никога не ме предаде. А, останалите - може да ме целунете отзад"
*Бележки: Интересното в случая на Гарет е, че първоначално той е трябвало да бъде екзекутиран на 6 януари 1992 г., но Папа Йоан Павел II моли към него да бъде проявена милост. На последвало изслушване относно случая на Гарет, с 17-0 гласа е решено той все пак да бъде екзекутиран.

Джеймс Ръсел

Осъден за: Отвличане, изнасилване и убийство
Дата на екзекуцията: 19 септември 1991 г.
Образование: 10 години (колеж)
Професия: Музикант
Последни думи: Последното му изказване е продължило 3 минути, но не е било записани.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.